Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Антон Ковтко

"Ми з однокласниками навчилися радіти ранку наступного дня! І знову готуватися до найстрашнішого…"

переглядів: 86

Ковтко Антон

Миколаївський ліцей №60, 9-Б клас

Вчитель: Мартиченко Тетяна Миколаївна

«Війна. Моя історія»

         Чи розумів я значення слова «війна» до лютого 2022 року? Напевно, що ні. Ми знали про війну на сході країни, про біль і страждання людей, ми читали в книжках про бойові подвиги в історії. Але відчути війну я зміг тільки на власному досвіді.

         Моя історія почалась ввечері, 23 лютого 2022 року, саме тоді я готувався до контрольної роботи з історії України, яка повинна була бути на наступний день. Але ранок наступного дня приніс всім нам жахливішу звістку, яка змінила історію моєї держави. Слова мами назавжди залишаться у моїй пам’яті: «Антоне, почалася війна! Піднімайся швидше!». Спочатку я подумав, що це жарт. Але дивлячись їй у очі я все зрозумів. Мама залишилась вдома разом зі мною. Папа вирушив на службу, побачилися ми з ним лише за місяць… 

         Того ранку вперше почули вибухи, почались телефонні дзвінки, сусіди і знайомі почали швидко залишати місто, деякі панікували, інші навпаки заспокоювали, що це помилка «росія не може цього зробити і все скоро закінчиться». На полицях в магазинах і супермаркетах не залишилося їжі, всі стояли в чергах до аптек. Місцеві чоловіки згрупувалися в територіальну оборону і розпочалося укріплення блокпостів. Це все нагадувало зйомки якогось бойовика.

Ми разом з однокласниками переписувались у шкільній групі, ділилися враженнями, але ще тоді ми навіть здогадатися не могли, що буде попереду. За декілька місяців ми навчилися розрізняти звуки ракет і літаків, «приходів» і «виходів», використовувати правило «двох стін» при укритті, спати на підлозі, ходити вночі без світла, швидко реагувати на звуки тривоги. А найголовніше – радіти ранку наступного дня! І знову готуватися до найстрашнішого… 

         Наше місто щоденно і вдень, і вночі зазнавало ударів від росії. Коли ми почули про перших загиблих, то я зрозумів, що це і є війна. Жах і біль. Побачив зруйнований корпус рідного ліцею, наче втратив частку себе. Коли ракетою був зруйнований будинок на сусідній вулиці, а неподалік від нашого будинку був приліт, я відчував страх. Потім це почуття зникло, а натомість з’явилася люта ненависть до ворога. Неможливо пробачити забрані життя і зламані долі. 

Моє славне місто-герой! Я пишаюся кожним, хто стримував ворога і не здав місто. Завдяки нашим воїнам я можу навчатися у своєму місті, хоч і дистанційно, але вдома. Мій тато є для мене прикладом мужності і я пишаюся ним! Звуки тривоги лунають так само щодня, війна не скінчилася, але ми – українці є сильною нацією, нас не здолати. Моя історія триває далі. Дякую за це!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Миколаїв 2022 2023 Текст Історії мирних діти психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення освіта діти Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій