Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валентина Федорівна Юрченко

"Ми з донькою пішли набрати води - там нас поранили"

переглядів: 122

Це дуже страшно згадувати. Ми були вдома, чули вибухи. В іншому районі міста літали літаки і скидали бомби. А коли вже це дійшло до нас, вимкнули газ, воду, світло - взагалі не було нічого. 

Одного разу ми пішли до джерельця набрати води, і там нас з дочкою поранило: дочку в руку, мене - в ногу. Пробило ногу наскрізь. Мене врятувало те, що поруч поліція вантажила речі і ліки. Дай Бог здоров'я тій жінці, яка зашила мені рану. Ходити я не могла.

Мене відправили в бункер, і там я пробула місяць. Я нічого не знала ні про доньку, ні про онуків. Через місяць мене там знайшов онук. Забрав мене на завод Ілліча - я там ще місяць пробула. Одна родина виїхала, і я в їхній квартира перебувала місяць. Пізніше вони повернулися до Маріуполя, й мені довелося шукати нове житло.

З великими труднощами я добралась до Запорізької області - там у мене сестра живе. Ще місяць я прожила там і вирішила повернутися в Маріуполь, щоб оформити пенсію. Жити на щось потрібно було. Я там оформила пенсію і дізналась, що моя донька виїхала в Польщу, а потім повернулася в Україну, у Чернівці. Будиночок мій у Маріуполі розбомбили, нічого не залишилось. А доччин будинок залишився, там я і жила. Але не було ні вугілля, ні дров - виживати було неможливо. Донька знайшла перевізника - я поїхала з ним до Польщі, а потім добралась до Чернівців. Ми живемо на квартирі, а що далі нас чекає лише Бог знає. 

Психологічно дуже складно. Вже рік минув від нашого поранення, а я не можу спати. В очах усе стоїть: вибухи, крики, весь той жах, який нам довелося пережити.

На мою думку, війні кінця-краю немає, але сподіваємося на краще.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій