Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Іванівна Оверченко

«Ми їхали під обстрілами, обминали міни»

переглядів: 176

Мені 42 роки. Одружена, маю дитину. Ми жили в Маріуполі. Я працювала адміністратором у Центрі надання адміністративних послуг. 24 лютого була на роботі. Коли надійшла інформація про обстріл аеропорту, керівництво розпустило всіх по домівках.

На третій день війни у сусідній будинок влучила ракета – він загорівся. Спалахнули й автомобілі, що стояли поряд. Коли це сталося, ми з дитиною лежали у ліжку. В нашій квартирі вилетіли вікна. Ми дуже злякалися. Відтоді боялися засинати. Лежали у коридорі й рахували хвилини до закінчення обстрілів, але вночі вони лиш посилювалися.

Було страшно готувати під обстрілами: хлопець і дівчина отримали поранення. Ми відвезли їх до лікарні. Довго не могли знайти, хто зміг би надати їм допомогу.

Ми забрали до себе бабусю з дідусем. Наступного дня на їхній будинок впала авіабомба – дев’ятий поверх опинився на першому. Якби вони залишилися, то загинули б.

Ми кілька разів намагались виїхати, але нас не випускали. А 15 березня нам вдалося вибратися. Ми їхали під обстрілами невеликою колоною, обминали міни. Було дуже страшно, але бажання жити перемагало страх. Кілька днів російські військові не випускали нас із Василівки – довелося спати в машині. Це непросто, адже нас було п’ятеро. До того ж бабуся – після інсульту. Ми дуже переживали за неї.

Ми зупинились в Умані. Мешкаємо в одній кімнаті. Сподіваємося знайти оптимальніший варіант житла, але ціни на оренду високі. Ми поки що без роботи. Маю надію, що буду працювати у пункті ЯМаріуполь.

Цінності змінилися: матеріальне відійшло на другий план. Зараз важливо, що ми залишилися живі й знаходимось всі разом.

Відновили зв’язок з родичами, з якими довгий час не могли спілкуватись. Розмови з рідними дуже підбадьорюють. Ми згадуємо яскраві моменти з минулого життя, підтримуємо один одного.

Я дуже сподіваюся, що війна не затягнеться надовго. Мені дуже хочеться, щоб Україна повернула свої території і ми мали можливість поїхати до свого міста. Для нас воно найкраще.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення здоров'я житло робота літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій