Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Данило Валерійович Халявкін

«Ми їхали і чули, як усе навколо вибухає»

переглядів: 97

Для мене війна почалася у 2014 році. Я жив у Луганській області, у місті Старобільськ. На Донбасі почалися бойові дії, тому я переїхав до Харкова. Місто наше тоді так і не захопили. У Харкові я закінчив школу.

24 лютого я прокинувся від вибухів о четвертій ранку. Зайшов у соцмережі, побачив, що люди викладають інформацію про те, що відбувається. Коли почали сильно бомбити околиці міста, ми вирішили виїжджати.

У перший день війни я взяв свою дружину, брата, і ми поїхали на захід України. Нам потрібно було проїхати через дві північні області - тоді їх дуже сильно обстрілювали. Ми їхали, і чули як усе навколо вибухає. 

У Коломиї нас дуже добре прийняли люди. Ми познайомились там з одним чоловіком, який безкоштовно нам давав одяг, їжу, дрова. Ми жили у моєї одногрупниці, а потім цей чоловік нас познайомив з жінкою, яка надала нам житло. Ми платили лише за комунальні послуги. У неї був великий триповерховий будинок. Її син був на фронті, вона нам допомагала, а ми, як волонтери, відправляли її сину речі, які були йому потрібні.

Потім почали там волонтерити: плести сітки, будувати блокпости, допомогати військовим, надсилати все необхідне на передову. Жили там певний час. Коли більш-менш усе затихло, мій брат пішов служити на аеродром (він військовий). З Коломиї ми переїхали до Полтави і зараз перебуваємо тут. Я приїхав сюди, щоб бути поряд із сестрою. Я працюю дистанційно.

Шокувало те, що окупанти зробили з Маріуполем. А ще – коли у Харкові розбомбили будівлю адміністрації і парк Горького.

Особливо боляче було, коли моє рідне місто потрапило в окупацію. Там залишилися мої батьки. Їх звідти не випускають. Зв'язок з ними дуже поганий, інтернету у них там немає.

Війна закінчиться тоді, коли народ росії зрозуміє, що у них при владі знаходиться диктатор, якого треба скинути і зробити так, як ми зробили у 2014 році з Януковичем. Або ж ми самі виженемо окупантів з України.

Я хотів би бачити майбутнє нашої України мирним. Щоб ми вступили до ЄС та НАТО, і повернули собі ядерну зброю.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харків 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки молодь переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій