Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Вікторія Вікторівна Данченко

«Ми їхали, а машина підстрибувала від вибухів»

переглядів: 147

Вікторія з чоловіком, мабуть, лишилась би в Маріуполі, якби не страх за дитину. Адже самі вони навіть не думали, що місто будуть стирати з лиця землі разом з людьми.

Наша сім’я жила в Маріуполі. Ми з чоловіком залізничники. У нас є дитина, їй шість років. Виїхали з Маріуполя 24 лютого під вибухи. Передати цей стан дуже складно. Ми їхали з міста і машину просто підкидало від вибухів. Але ми виїхали. Поки перебуваємо тут, у Вінниці.

В Маріуполі біля нас жили з поліції люди. Їх евакуювали в ніч із 23 на 24 лютого. Вони мене попередили й поїхали. А потім подзвонив чоловік о пів на п’яту й сказав збиратися та виїжджати. Мабуть, ми виїхали заради дитини.

Скоріше за все, ми б залишилися, бо не вірили в те, що буде така масштабна війна. Думали, буде так, як у 2014 році. Але задля дитини ми виїхали.

Дуже шкода було будинку, який ми власноруч будували з чоловіком. Ми дуже старалися, щоб у нас щось було, а під час війни все зруйнувалося. Дуже шкода людей, які позалишалися, друзів, які, можна сказати, зрадили, там зосталися. Важко з цим впоратися, але я дуже вдячна, що ми залишилися живі. Поки живемо, сподіваємося, що все буде добре.

У Маріуполі ми жили лише нашою маленькою родиною. Тато з мамою теж із Донецької області - вони живуть у Добропіллі, там більш-менш спокійно. Але поруч Слов’янськ і Покровськ, їм чути вибухи і літаки. Та поки є робота, поки цілий будинок, вони залишаються там.

Ми винаймаємо житло у Вінниці. Наразі я не працюю, бо дитина не ходить до садочка – я вдома з ним. Нема на кого залишити, щоб піти працювати. Гуманітарної кризи ми не зазнали: міська влада допомагала і центр відкрився ЯМаріуполь. Ми вчасно отримуємо харчі і все необхідне. Дуже їм дякуємо.

Мене шокувало те, що так багато людей виявилися зрадниками. Крім себе, я ні на кого не можу покластися. Мені важко з цим змиритися.

Я не думала, що люди так легко можуть зрадити свою країну. Для мене це дуже боляче.

Маю надію, що війна скоро скінчиться. Я дуже сподіваюся на те, що Маріуполь звільнять, і ми поїдемо додому, збудуємо ще свою оселю, буде в нас робота і будемо разом із сім'єю.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій