Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марія Леонідівна Кубарева

«Ми втратили все, але я не шкодую. Головне, що ми живі і разом»

переглядів: 190

Я з Маріуполя. До війни життя було дуже гарним, а тепер усе залишилося там, усе втратили. Виїхала звідти у квітні.

Про війну дізналася від рідних. Плакали та й усе. У перший день були великі черги, але можна було виїхати. Я їхала з молодшою вагітною сестрою по запорізькій трасі, їй стало погано, і ми залишились у селі Новокраснівка на дві доби і більше виїхати не змогли. А потім уже виїжджали за допомогою волонтерів. Вони привозили в село продукти, і я виїхала з дитиною. Це вже стало можливим через два місяці,  коли там стало більш-менш тихо. Ми наперед не знали, куди їхати, нашою головною метою було доїхати до Запоріжжя, а там уже вирішувати. Я тепер в Івано-Франківську. 

Найбільше шокувала сама війна… Коли ми сюди приїхали, у мене дворічна дитина десь два тижні плакала, коли на вулиці працювали газонокосарки. Уже у два роки в дитини страх і стрес. 

Мої батьки тривалий час не могли виїхати з Маріуполя, чекали, поки пересунеться лінія фронту. Вони там на собі відчули всі жахи. Але вони не голодували, тому що всі намагалися ділитися одне з одним. З водою були проблеми і з хлібом. 

Приємно, що всі українці стали як одна родина. У нас було заведено, що спочатку сідають їсти діти, потім жінки, а вже в кінці чоловіки. Їм залишалося небагато, але вони не скаржилися. Всі були як одна команда, це зворушувало. Були люди, які допомагали в Бердянську. Коли ми туди приїхали, до нас відразу підійшли місцеві дівчата, запропонували допомогу з їжею, з житлом, і все безкоштовно. Це вселяло надію. 

Ми все втратили, але я не шкодую. Це речі. Головне, що ми живі і разом. Я тепер розумію, що таке війна. Для мене найстрашніша річ у житті – це коли мама ховає своє дитя. 

Будемо сподіватися, що 2023-й – це рік України. Я бачу, як усі працюють, кожен намагається допомогти хоч чимось. Ми речі свої надсилаємо, банки збираємо на свічки, носимо в ЯМаріуполь. Я думаю, що це маленькі кроки до великої Перемоги. Треба вірити! Але я хочу, щоб ніхто ніколи не забував, яку ціну ми за неї заплатимо. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій