Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Вікторівна Михайленко

"Ми втратили впевненість у майбутньому"

переглядів: 50

Я народилась і жила у Луганській області, потім переїхали у Донецьку область, у місто Краматорськ. Все моє життя минуло там. Я більше двадцяти років працюю соціальним працівником з літніми самотніми людьми. Коли почалася війна, ми залишились тут, бо багато моїх підопічних взагалі не мають ніяких родичів і їх немає на кого залишити. Ми отримуємо для них гуманітарну допомогу, продукти їм приносимо, допомагаємо їм прибирати.

Ми з чоловіком залишились у місті, а дітей відправили у Кам'янець-Подільський, у нас маленький онук. Робота є, світло теж. Буває, що води немає. Нелегко, але ми живемо тут і нікуди не поїдемо. Будемо на нашій землі. 

Ми дивились новини і виступ путіна про те, що він збирається проводити спецоперацію. Ми відразу все зрозуміли, тому що у нас з 2014 року тривають бойові дії і у нас є особистий досвід. Було зрозуміло, до чого це все йде. Вирішили нікуди не виїжджати. Коли у перші дні почались обстріли, то у стратегічний об'єкт влетіла велика бомба, і наші будинки залишились без шибок. Тоді ми схопили наших дітей і виїхали на дачу. Пожили там півмісяця і вирішили повернутися у місто. 

Найбільші труднощі були моральні. З 2014 року ми готові до всього - зробили запаси їжі, води, одягу. Психологічно важкий був момент, коли люди кинулись тікати у всі боки, не знали, що робити, і не було чіткого розуміння подальших дій. У перші дні ми втратили впевненість у своєму майбутньому. Тепер теж немає жодного розуміння, бо Бахмут розташований неподалік від нас, і ми чуємо, які там важкі бої відбуваються. 

Нас дуже мало залишилось у будинку. У моєму під'їзді всього у трьох квартирах живуть у п'ятиповерховому будинку. І ми одне одному допомагаємо, коли вимикають світло. Ми надворі склали пічки, розводимо там багаття, чай гріємо і розносимо по всьому будинку. Коли роздають гуманітарну допомогу, ми беремо паспорти сусідів і приносимо до них додому. 

Дуже багато людей, які раніше виїхали, повертаються. Наш Краматорськ ожив. Якщо у березні ми йшли по вулиці і нам назустріч ніхто не йшов, то тепер у нас - повне життя місто. Я завжди вважала так, що тут рідна земля, я знаю, де що розташоване, де можна заховатися. Моїх підопічних, яким за 80, вивезли в інші області України. Вони там змушені були жити на підлозі на матрасах, один туалет на 200 осіб. Тому невідомо, де краще. На моїх руках зараз троє літніх людей з моєї родини. Я не зможу їх покинути.

Я хочу, щоб не було війни. Хочу, щоб я могла спокійно ходити на роботу. У нас зараз забиті вікна, а я хочу, щоб сонце світило у вікна, і щоб я знала, що мені робити далі. Я хочу, щоб було спокійно і тихо, щоб наші діти були поряд, щоб я могла їх обійняти.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Краматорськ 2014 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій