Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Людмила Яківна Потапенко

«Ми втекли з одного пекла в інше»

переглядів: 154

Людмила Яківна виїхала зі старенькою мамою, яка пережила Другу світову війну, з Оріхова в Запоріжжя. Однак і тут вони не почуваються у безпеці

Мені 65 років. Я з міста Оріхів Запорізької області. У мене є донька, онуки і мама, яку я вивезла з-під обстрілів. Вона - колишній вчитель початкових класів. 

Спочатку не вірилося в те, що настала війна. А коли у нас почалися обстріли і коли двоюрідна сестра скинула мені фото того, що залишилося від її будинку в Маріуполі, сумнівів не залишилося. 

Доньку з меншою внучкою відразу відправила з Оріхова. Чотирирічна онучка сказала: «Я не картопля – у підвалі жити не буду. Бабусю, я хочу, щоб ти зранку відводила мене в садочок, а потім забирала». Але дитсадок розбомбили. Старша внучка живе з чоловіком в Томаківці, працює лікарем. 

Мама довго не погоджувалася виїжджати. Вона пережила Другу світову війну і навіть не думала, що застане ще одну. Тільки коли на початку квітня почалися дуже активні обстріли, вона дала згоду. Без неї я б не поїхала. Вона перенесла три інсульти, тому потребує допомоги.

Я замовила автомобіль до міськради, а звідти мали вирушати автобуси. Коли ми туди під’їхали, почався обстріл. Мама навіть на милицях ледве ходить. Її з великими труднощами відвели у підвал, а потім з не меншими труднощами вивели й посадили в автобус. Нас супроводжували військові. Ми виїхали 22 квітня, якраз за день до Великодня. Зараз знаходимося в Запоріжжі. Тут у мене є друзі та колишні колеги. Сюди ми приїхали маже без нічого. Нам допомагали і знайомі, і незнайомі люди. Це мене дуже приємно вразило.

Багато моїх знайомих померло в евакуації, а деякі загинули на фронті.

В Запоріжжі люди також страждають, є загиблі. Виходить, що ми втекли з одного пекла в інше. Але в Оріхові ще гірше. Немає ні води, ні світла, ні газу, все розбите. У маминій квартирі вікна посипалися. Я їздила туди, щоб забити їх плівкою. Винесла з квартири 15 відер скла.

Спочатку я гуманітарну допомогу не отримувала, бо були величезні черги. Я не могла залишити маму надовго одну. А тепер все добре: записують на конкретний день і час. Я можу прийти і відразу забрати пакунок.

Хочеться, щоб усі повернулися додому, щоб робота була і щоб відбудували наш Оріхів.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Оріхів 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари робота літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій