Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Андрій Леонідович Кацанівський

«Ми власноруч облаштували бомбосховище»

переглядів: 145

Аби вижити під обстрілами, Андрій Леонідович з сусідами облаштував бомбосховище, в якому потім переховувались біля сотні чоловік з усього району

У мене двоє дітей: донька вже доросла, живе окремо, син - студент, йому 17 років, він живе разом з нами. Дружина, мама, теща, онука, зять - така сім’я.

24 лютого о шостій ранку мені зателефонував мій добрий товариш із Макіївки і каже: «Андрію, що там у вас коїться?». А ми в той час ще спали і нічого не чули. «Війна», - сказав він. Я вмикаю телевізор і бачу хвилин, може, через 15 рядок, не знаю, чому мені це врізалося в пам’ять. Там було написано: «Мариуполь пал». Таким мені запам'яталося 24 лютого. А потім – шок, розмови зі співробітниками. Ми 24 ще намагалися працювати, людей заспокоїти, я казав, що все буде добре. У нас був великий колектив, і треба було людям пояснити все правильно, щоб не було паніки. Тоді ніхто не міг повірити, що ворог так швидко нас захопить.

Дивно, що людей в Маріуполі ніяк і ні про що не інформували. Я не розумію, чому не можна було сказати, що ситуація тяжка. Люди б виїхали. В мене не було жодної інформації про ситуацію в місті. А після того, як вимкнули електрику, ще й інтернету не стало.

Ми з сусідами в підвалі нашого будинку організували бомбосховище. Та ми не очікували, що все  буде настільки жахливо. Спочатку туди спускались лише кілька родин, а потім ми приймали майже з усього мікрорайону людей. Це була вулиця Латишева, 31, під магазином. Десь із другого березня люди почали прибувати у великій кількості. Загалом більш як сотня чоловік там проживала.

Підвал був сухий, розділений на кімнати, мав додатковий вихід. І люди там мешкали: навели лад, готували їсти.

14 березня мені сказали, що планується формування колони, яка буде виїжджати через Мелекіно й далі вже кудись. Тоді треба було хоча би виїхати з міста. Вночі ми збиралися. Ми і ще одна родина - батьки мого товариша. Ми збиралися, готували якісь речі. Дружина сумнівалася, але все було вирішено. 15 березня я зранку поїхав по родину дочки на 23 мікрорайон. Але не доїхав, бо там проїзду не було. Був мінометний обстріл, дороги були перекриті стовпами та дротами обвислими, і я вимушений був розвернутися. Ми швиденько зібралися, завантажили все, забрали маму. І я з дружиною, сином, його товаришем, який залишився без батьків, собакою на одній машині виїхали за межі Маріуполя.

Нас прийняли до себе друзі в передмісті Урзуфа. А наступного дня ці ж друзі дали мені машину, трохи не таку примітну, як у мене і я повернувся по родину доньки. Заїхав у місто також через Мелекіно, але цього разу іншим шляхом, і таки доїхав до 23 мікрорайона. Звідти забрав доньку з онукою, зятя й тещу, а ще – родину сестри дружини. Ми виїхали 16 числа і дорога вже не була такою легкою, як напередодні. Обсріляли виїзді з Мелекіно «Градами». Коли ми виїжджали вже горіла земля. До того ж була черга величезна. Якщо 15 числа черга була тільки в місті, то 16 березня – від Мангуша через усе Портівське й до самого повороту Маріупольської траси. І ми з дитиною в цій машині стояли вісім годин. О 12 ми виїхали і ледве-ледве встигли до комендантської години дістатися місця призначення.

Наступного дня завантажились в автомобіль і поїхали в бік Бердянська. Через Бердянськ - на Запоріжжя. Проїхали 21 блокпост. Дуже раді були зустріти жовто-блакитні прапори й наших поліцейських на виїзді.

Після Запоріжжя ми поїхали до Хмельницького. Там родичі дружини мають квартиру і ми там оселилися. А через кілька днів дружина з сином і донька з онукою виїхали до Німеччини. Ми з зятем залишилися в Україні. Також в Україні залишилися мої теща й мама. Дружина влаштувала сина навчатися в Польщі в морехідне, бо в Маріуполі ми планували вступати в морехідну академію. Тепер син навчається в Щецині. А дружина планує повертатися в Україну.

11 листопада, коли звільнили Херсон, я думав, що це вже перший крок, відчув надію. Наразі бачу, що ворог дуже міцно в нас вчепився й буде складно з ним боротися. Це надовго. Якщо нам не будуть допомагати більш активно, в першу чергу – зброєю, то ця війна може бути дуже довгою. Але ми сподіваємось на краще і віримо в ЗСУ, віримо в наш народ, допомагаємо, донатимо - робимо все можливе.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки молодь діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій