Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Світлана Федорівна Пшенична

«Ми виїхали, щоб врятувати онуків»

переглядів: 160

Світлана Федорівна із сім’єю виїхала з окупованого Токмака до Запоріжжя, але після бомбардувань міста ракетами переїхали в Ірпінь

Мені 61 рік, до війни я проживала в місті Токмак.

Перший день війни був спокійний. Я пішла на роботу, мені телефонували знайомі, говорили, що війна, і вже на наступний день почали стріляти. Були в Токмаку вибухи, і йшли колони з російськими військовими. 

Спочатку, коли ми були там, то продуктів майже не було, або були дуже дорогі. Ліків так само було дуже мало і дуже дорого, черги були дуже великі.

Коли у нас почали ходити по домам, коли ми почули про Бучу, ми вирішили виїхати зовсім, бо у нас двоє маленьких онуків. 26 лютого ми виїхали в село, потім в друге село, а потім на Запоріжжя. 

Ми просто боялися виїхати, але нам дуже повезло - ми за дві години доїхали. Я залишила свій будинок і не знаю, як він там. Виїхали всі. Зараз зять працює в Запоріжжі, рідко приїжджає, онук поїхав до Польщі в 17 років. Я за нього дуже переймалася.

9 жовтня в Запоріжжі біля нашого дома прилетіло, сталася пожежа, і ми навіть чули крики людей у тій пожежі. 

Ми виїхали з Запоріжжя, зараз мешкаємо в Ірпені. Я роботу не знайшла. Я вчитель початкових класів, поки що в мене немає роботи. Я отримую пенсію, допомогу ВПО, так і виживаю.

Дуже хочу, щоб війна закінчилась скоріше, і я повернулася в свій рідний дім. Дуже хочу повернутися в Токмак, обняти рідних, близьких, подруг.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Токмак 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення здоров'я житло робота літні люди (60+) діти перший день війни їжа розлука з близькими Біженці
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій