Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марта Панченко

"Ми виходили з Маріуполя пішки. Трупи на вулицях, снаряди над головою свистять"

переглядів: 80

Марта,  її двоє старших братів та мама йшли розбитими вулицями Маріуполя. Сім'я полишала зруйноване війною рідне місто. Місцями доводилося бігти: свистіли кулі, снаряди рвалися над головою. Але найстрашніше — авіанальоти. Від них не було порятунку! Марта це чітко розуміла. Навіть не ховалася, просто притискалася до найближчої стіни.

Родина пройшла через центр, зруйнований драмтеатр. Дихати було складно через гар і дим. Від трупів на вулиці вже не відверталися. Зовсім недавно Марта бачила, як копали могилу для сусіда у дворі. Чоловік вийшов на балкон і його вбило осколками снаряда.

Кілька тижнів сім'я Марти голодувала: останній хлібець мати розділила на маленькі шматочки, і більшу частину приховала на "чорний день". Але всі ті дні у Маріуполі були чорними. Воду пили з річки. І раділи навіть такій можливості!

Родина вижила. У свої 18 років Марта побувала у пеклі й вибралася звідти. Істерики, сльози, оплакування — все це прийшло пізніше.

Свою історію війни дівчина розповіла в одному зі столичних центрів комплексної підтримки переселенців "ЯМаріуполь". Тут Марта працює із земляками та для земляків.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2024 Відео Історії мирних молодь переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло внутрішньо переміщені особи Обстріли Маріуполя їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій