Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Любов Вікторівна Узбек

«Ми три дні майже нічого не їли»

переглядів: 89

Любов Вікторівна з чоловіком і маленькою дитиною втекла від війни з Сартани до Маріуполя. Вони вважали, що так буде безпечніше, але потрапили в блокаду

Мені 31 рік, ми з Маріуполя. День 24 лютого почався з обстрілів. Ми жили в Сартані, це поряд із Маріуполем. У місті ще було тихо, а наше селище вже почали обстрілювати. Ми зібрали свої речі й виїхали у Маріуполь до родичів. Нам казали, що в місті буде безпечніше, і ми залишилися. Квартира, де ми ховались, була на дев'ятому поверсі, було дуже страшно. Ми бачили, як літаки бомбили зверху, і страждали саме восьмі та дев’яті поверхи, тому ми перейшли у підвал будинку. Місяць були там із дитиною.

Ми не могли виїхати, бо нас не випускали. Спроби знайти бензин також були марними.

Та й було дуже небезпечно виїжджати, оскільки росіяни обстрілювали колони.

Ліки якісь у нас були з собою, коли ми ще тікали з нашого селища. Їжі майже не було. Потім у квартиру на дев’ятому поверсі, де ми ховалися, потрапив снаряд, і її не стало. Там залишилися наші речі і вся їжа. Ми були в підвалі, тому не постраждали фізично, але в нас не залишилось ніякої їжі. Ми звернулись до людей.  Вони побачили, що в нас маленька дитина, і трошки нам допомагали, хто чим міг. Дитину годували, а самі ми майже не їли три дні. Усі магазини на той момент були розграбовані.

Мене вразило те, що нас не попередили, не евакуювали централізовано з міста, нас залишили помирати.

Таким чином ми більше місяця прожили з дитиною у підвалі. Потім зрозуміли, що дитина може захворіти, бо було дуже холодно. Обстріли трохи стихли, оскільки росія вже окупувала місто і загарбала більшу половину Маріуполя. Ми спробували колоною виїхати, і нам це вдалося. Тоді вже виїзд був відкритий. Бензин ми збирали з машин, які люди залишили, коли тікали. Автівки були не на ходу, але в них залишилося пальне. Мій чоловік якось зміг дістати його.

Ми зараз в Одесі. Маю надію, що війна закінчиться в травні. Мрію повернутися до свого міста, побачити його відновленим, гарним, як раніше. Дуже багато друзів загинуло, їх мені вже ніхто не поверне. Вороги мають були покарані за все, що накоїли, країна-агресор має виплачувала кошти сім’ям потерпілих, але людей до життя вже не повернеш, звісно.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода харчування дітей житло діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій