Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ксенія Симонова

"Ми стали єдиною командою і зрозуміли, що по-справжньому цінне в житті"

переглядів: 127

Сімонова Ксенія, 14 років, учениця 9-В класу гімназії №34 “Либідь” ім. Віктора Максименка, м. Київ

Вчителька, яка надихнула на написання -  Сінчіневіч Тетяна Анатоліївна

Конкурс есе «Війна в долі моєї родини»

Було 23 лютого. Я, як завжди, прекрасно проводила час у школі. Всі веселилися, сміялися, розмовляли, учні молодшої школи бігали по коридору. Але все одно було щось не так, багато дітей масово обговорювали якусь страшну новину. Я ще тоді не знала, що війна може початись, тому і не підходила спитати, що вони так стурбовано обговорюють. Коли я вже прийшла додому, то почала виконувати своє домашнє завдання, але в мене все ж таки не виходило з голови: «Що ж вони обговорювали всі?» На деякий час я забула про це і вирішила, що спитаю наступного дня. А тим часом я домовлялась зі своїм другом піти завтра погуляти після уроків. «От і все, завтра в школу рано, треба вже лягати», - подумала я і заснула. Але все пішло не так, як я планувала.

О п’ятій ранку я прокинулась від криків мами та голосних вибухів. Я не розуміла, що це коїться. Я спитала в мами: «Мамо, що сталося?» На що вона мені відповіла: «Почалась війна, прокидайся!»

У мене одразу почалась істерика. Я телефонувала всім: татові, брату, бабусям, дідусям, своїй кращій подрузі та іншим родичам і друзям. Я телефонувала татові в істериці та молила забрати нас з дому. Через деякий час він приїхав, я тоді повністю вже була зібрана, і ми поїхали до бабусі з дідусем у село Горенка. Тоді ще я не знала, що нас там чекає.

По дорозі до бабусі я бачила багато військових машин та вертольотів, які пролітали над лісом. Я не хотіла в це вірити, але в той момент я зрозуміла: почалась війна.

Для моєї сім’ї це означало, що треба зібратися докупи та захищати одне одного. Моя родина після 24 лютого згуртувалась як ніколи. Ми почали жити пліч-о-пліч, стали командою, бо всі розуміли: ніхто не знає, що може статися через день, годину, хвилину. Це пролунає егоїстично, але я рада, що моя сім‘я порозумілася, хоч і таким чином. У мене та в моєї родини змінилися пріоритети: ми стали єдиною командою і зрозуміли, що по-справжньому цінне в житті. Ми з мамою повністю перейшли на українську мову, бо ми не хочемо спілкуватися однією мовою з країною-агресором. Я почала з гордістю промовляти, що я українка, бо я справді цим пишаюся. Я зрозуміла, наскільки багато є злих та безжалісних людей, яких я навіть не можу назвати “людьми”, адже це просто нелюди та тирани, яких послали до іншої держави вбивати ні в чому не винних людей.

Напевно, мене приголомшило те, що в нас наскільки багато патріотів. До війни я думала, що багатьом не подобається наша Батьківщина і ніхто не буде її покращувати. Але я дуже сильно помилялась. Всі максимально намагаються допомагати одне одному та захищати нашу країну від ворога. Я справді радію цьому, проте водночас сумую, що ми розкрили свій потенціал у такі скрутні часи для нашої рідної України. Але ми переможемо, знову житимемо в злагоді та спокої і покращуватимемо нашу країну всіма силами!

Що таке Мир? Для мене Мир – це гармонія, злагода та щастя. Щоб ми могли спокійно виходити на своє подвір’я і не боятись, що ми в будь-яку хвилину можемо померти від снаряда. Коли нікого не вбивають. Коли ти можеш проживати своє життя із насолодою. Коли ти бачиш, як діти плачуть через морозиво, яке впало на землю, а не через снаряд. Коли підлітки виснажені довгими прогулянками з друзями, а не безсонними ночами через обстріли. Коли ти приходиш додому до 23:00 тому, що тобі мама так сказала, а не через комендантську годину. Коли ти кожен ранок збираєшся до школи, щоб побачити своїх друзів наживо, а не вчишся онлайн. Але скоро ця війна закінчиться нашою Перемогою. Я вірю в ЗСУ! Слава Україні! Героям Слава!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Горенка (Київська область) 2022 Текст Історії мирних діти безпека та життєзабезпечення освіта діти перший день війни 2022 окупація Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій