Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Лариса Андріївна Полякова

«Ми розплакались, коли вперше побачили хліб»

переглядів: 98

15 березня ми виїхали з Маріуполя. До цього ховались у бомбосховищі по вулиці Куїнджі. Ми прийшли до батька і були там усі разом.

Світла не стало другого березня, газ відключили п’ятого. Воду набирали і з калюж, і зливали з труб системи опалення.

Ми ходили до бомбосховищ, а тато відмовився. Він - літня людина, йому було важко, тому ми його залишали в квартирі.

Ми жили біля міськради. В один із днів у будівлю мерії влучили бомби - у нас вилетіли шибки. До нас у квартиру залетіли уламки від міни, тата оглушило і контузило. З того часу він погано чує. 16 березня ми поїхали.

Всі наші квартири вщент згоріли. Обидві знаходились на вулиці Куїнджі. Одна згоріла 18 березня, друга – 20 березня.

До Запоріжжя ми їхали 27 годин. Нас зупинили в полі окупанти і сказали, що ми нікуди не поїдемо. Ми на холоді -12 заощаджували бензин, бо не знали, скільки ще часу доведеться бути в дорозі. Коли доїхали, ми плакали, бо нарешті мали можливість їсти хліб, якого вже давно не бачили.

Мені дуже соромно, що ми як мешканці Маріуполя нічим не допомогли нашим азовцям. У нашому будинку жив азовець, який нам завжди допомагав. Восьмого березня він дівчатам привіз два торти, у сусідній будинок - теж. Азовці привітали всіх жінок зі святом. Хлопцям привозили цигарки. А ми їм нічим не допомагали, були дуже дезорганізовані. Процвітало мародерство. Саме завдяки азовцям ми виїхали. Вони нас довезли до виїзду з міста, а далі ми поїхали на Мангуш.

У серпні ми переїхали в Одесу. Наша родина прийняла рішення, що за жодних обставин не повернемось до Маріуполя, поки там будуть рашисти.

Як на мене, війна може закінчитися несподівано, за один день. Погано, що відвойовуючи території, будуть гинути наші захисники.

Мрію, щоб усіх корупціонерів і зрадників посадили надовго до в'язниці. А все інше ми зробимо і відбудуємо. Мене обурює, що люди примудряються набивати собі кишені державними грошима.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи Обстріли Маріуполя їжа окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій