Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Лілія Миколаївна Конохова

«Ми просиділи у підвалі близько десяти днів»

переглядів: 123

Ліля зараз у Києві, але вона мріє, що зможе з родиною повернутись до рідного Маріуполя.

Наша родина з Маріуполя. Усе було добре: чоловік працював, дитина ходила до садочка. Я не працювала, а до народження дитини працювала в магазині. Місто в нас було чудове.

24 лютого ми прокинулися о четвертій ранку від вибухів. Чоловік був на роботі в Києві, і ми зателефонували, щоб дідусь нас забрав. Дідусь і бабуся проживають у приватному секторі. І до того часу, поки не влучила в будинок авіабомба, ми були в них.

Найважче було, коли відключили світло і зв'язок. Були постійні обстріли.

Десь четвертого березня ми як спустилися в підвал, так до 15 числа я звідти і не виходила. Потім стався авіаудар у будинок.

Якимось чином чоловік з-під завалів вигорнув машину. Я не знаю, як вона завелася. Ми поїхали до бомбосховища. Там пробули тиждень, а потім чоловік у друга попросив машину і ми виїхали з Маріуполя. По дорозі пройшли всі кола пекла, нас зупиняли, оглядали, наводили автомати. Дуже було страшно.

Разом з тим багато було таких випадків, які зворушували до глибини душі. Нам усі допомагали. Ми поїхали в маленьке село. Там було дві вулиці, і всі щось несли. І город ми посадили всі разом. Це - наша українська щирість і доброта. Мабуть, такого ні в кого немає, як в українців.

Пережити таке тяжко, але я блокую цей біль. Звісно, згадую, іноді можу навіть заплакати, але я стараюся це блокувати, щоб була змога жити далі, йти вперед. У нас дитина маленька, її потрібно ставити на ноги.

Зараз ми в Києві, чоловік тут на роботі. Відвідуємо центр «Я – Маріуполь». Є надія, що ми повернемося у своє місто. У нас там залишився дім, який уцілів.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло внутрішньо переміщені особи окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій