Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ганна Юріївна Булай

«Ми поїхали до батьків у село, а окупанти туди зайшли раніше, ніж у нашу Снігурівку»

переглядів: 66

Ганна з чоловіком і дитиною першого березня виїхала з окупації. Та багато хто не наважився поїхати через страх, що росіяни їх розстріляють

Ми зі Снігурівки Миколаївської області. До цього жили в селі звичайним життям. Чоловік працював, я була в декреті. Перед війною купили собі будинок у Снігурівці. Усе добре було. Планувала на роботу кудись вийти, але так і не вийшла. Мені 29 років.

Я до останнього не вірила, коли казали, що буде війна. Подзвонила вранці мені мама і сказала, що росія на нас напала. Був шок і нерозуміння, що робити. Ми зібрали речі й поїхали до батьків чоловіка у село, бо думали, що там буде спокійніше. А їхнє село розташоване на кордоні з Херсонською областю. Туди зайшли російські війська раніше, ніж у наше місто. Ми до кінця не розуміли, чим усе закінчиться і як ми будемо жити далі.

Ми зібрали речі і чекали на волонтерів. В мого чоловіка машина з будкою, і люди сідали, хто куди, бо треба було їхати.

Волонтер рухався попереду. Нас було десять машин. Було страшно - перед цим за селом росіяни розстріляли сім'ю.

Через це багато людей залишилися в селі – так і не наважились виїхати. Дорогою чоловік пробив колесо, довелось міняти. Але, попри все, ми виїхали.

Зупинились у моїх батьків, теж у Миколаївській області. Ми бачили наші літаки, техніку, що йшла в бік Снігурівки і раділи, що нас не залишили, про нас не забули, за нашу землю борються. Була дуже велика радість і гордість, коли ми бачили українських військових.

Ми повернулися, коли дізналися, що Снігурівка вільна. Сусідка дивилася за нашим будинком і у нас загалом усе добре. Правда, росіяни вибили двері, все в будинку перевернули, але, на щастя, вони в нас не жили.

Місто повернулося до життя дуже швидко. Почали зразу завозити гуманітарку, аптеки стали працювати, магазини відкриватися.

Ми всі виїхали зі своїх домівок і навіть не сподівалися, що повернемося, що в нас взагалі щось залишиться. Тому якщо раніше хтось казав, що ми погано живемо, то зараз цінуємо те, що є.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Миколаївська область 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло внутрішньо переміщені особи перший день війни розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій