Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Василівна Мінакова

"Ми потрапили під обстріл, скрізь був вогонь і дим"

переглядів: 63

Я пенсіонерка. Нині займаюсь своїм здоров'ям. 

До війни я мешкала у селі Кам'янському, яке зараз майже повністю розбомбили. 

У перший день повномасштабної війни ми з чоловіком зранку снідали. Наш син працював водієм маршрутки на маршруті Степногірськ-Запоріжжя. Він проїхав одне коло, заїхав до нас і сказав, щоб ми збирались до дочки у Пологи, бо у нас ситуація буде тривожною. Він по дорозі бачив дуже багато військової техніки. Ми навіть не подумали, що може бути щось страшне. Швидко зібралися і гадали, що поїдемо до дочки на три дні. 

У Пологах були такі обстріли, що ми сиділи у погребі разом з п'ятнадцятьма іншими людьми, не виходили звідти. Місто захопили, туди зайшли росіяни. Вони вибивали прикладами автоматів і вікна, і двері, нам побили машину. 

Розбомбили магазини і базар. Запасів продуктів у доньки не було: ні борошна, ні круп, ні води. Ми з кружки обмивалися.

З Пологів ми виїхали 15 березня. Їхали, плакали і цілу дорогу Бога молили, щоб вискочити з окупованих територій. Ми потрапили під обстріл, скрізь був вогонь і дим. Це жах, аж не віриться, що це зі мною відбувалося. Кругом були міни на трасі, не можна нікуди повернути. На кожному блокпосту нас зупиняли окупанти, перевіряли, потрібно було довго чекати. 

Приїхали до Запоріжжя і тепер мандруємо між Запоріжжям і Кушугумом: то у кумів, то у братів. 

Найбільше шокували вибухи і поведінка рашистів. Вони ходили по вулицях з автоматами і стріляли у подвір'я. Ми ховалися у хаті і з погреба не виходили. 

Приємні моменти здебільшого пов'язані зі спілкуванням із внуками, з дітьми. Ось це тільки і зігріває душу.

Так хочеться поїхати до рідної хати, у своє село, але нас не пускають - там сіра зона і обстріли. Майбутнього у нас немає. Ми не відбудуємо все, що знищили рашисти.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Кам’янське 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій