Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Степан Олександрович

«Ми перестали спати через вибухи»

переглядів: 53

Окупанти били Пологи так завзято, що люди перестали спати. У місті тепер нічого не працює, багато будівель зруйновано, і Степан Олександрович з дружиною виїхали до дітей у Запоріжжя

Я жив з жінкою в місті Пологи.

На початку війни ми чули обстріли здалеку. А потім сюди прийшли росіяни.  Бій за Пологи був прямо в місті і тривав добу. Мене тоді з роботи не відпустили, тому що на вулицях було небезпечно. Жінка вдома була, весь день провела у підвалі. Це був жах.

Я не розумів чому росіяни на нас пішли. Не вірилось до останнього. Ми власними очима бачили скільки техніки пройшло через нас. Окупанти по місту стоять з автоматами. Страшно.

Коли місто штурмували, все розбили. Ми з дружиною з дому аж ввечері вийшли. Вулиці виглядали жахливо: банкомати були вирвані, вітрини магазинів розбиті, нічого не працювало. Два тижні світла не було.

Жити там далі не було ніяких сил. Ми перестали спати через обстріли. Діти кликали до себе, у Запоріжжя.

Їхали ми з окупації на автобусі платно. Кругом міни лежали – страшно було. Як приїхали в Оріхів, водій сказав, що страшне вже позаду. Ми почули рідну мову. Радість від цього не пояснити словами.

Зараз ми у Запоріжжі. Тут інше життя. Люди на бачили тих жахіть і живуть спокійно. Як приїхали, нам було не звично, що можна спати спокійно. Сирени – це дрібниці у порівнянні з тим, що ми пережили.

На душі шкребе, хочеться додому. Іноді вдається до сусідів додзвонитись, вони розповідають, що там все розбите, нічого не працює, ліків немає. В селах ситуація ще гірша. За весь час один раз завезли допомогу. Українську допомогу не пропускають. Газу немає, світла. Дехто повернувся додому, люди звикли вже так жити.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Пологи 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій