Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анастасія Андріївна Шевченко

«Ми не уявляли, що доведеться ночувати у підвалі»

переглядів: 103

У перший день повномасштабного вторгнення я прийшла на роботу, але нас відправили додому. У магазинах уже було порожньо. Там швиденько все закінчилося, вони зачинилися. Ми жили на Лівому березі.

26 березня прилетіло у школу. Ми зібралися і поїхали до моєї мами в інший район міста. Біля мами була річка і криниця. Ми туди ходили по воду. З продуктами було трохи складніше. Нас було багато, але ми згуртувалися і потроху всім вистачало. Певні запаси були у кожного. А коли виїхали до Мелекіного, там був магазин, у якому можна було купити харчі.

Ми не думали, що нас почнуть обстрілювати. Думали, що це буде десь на околицях, і ніхто по місту стріляти не буде.

Ми не уявляли, що будемо ночувати у підвалі. Думали: день-два - і повернемося додому. Було враження, що усі нас покинули у місті напризволяще.

Ми виїхали 17 березня. Родичі, у яких машини залишились цілими, нас привезли у Мелекіне. Нам пощастило виїхати спокійно. Ми їхали колоною, коли тільки-но встановлювали блокпости. А де вони уже стояли, нас досить швидко пропускали. У Мелекіному ми знайшли хлопців, які возили продукти. Ми їм трохи заплатили, і вони у кузові нас довезли до Бердянська. А з Бердянська були евакуаційні автобуси до Запоріжжя.

Ми їхали до Калуша, бо неподалік від нього живуть наші родичі, які виїхали до Польщі. Ми жили у їхньому будинку. Але там не було опалення, тому довелося переїхати до міста. Ми винаймаємо квартиру. Залишилися тут з метою безпеки.

Моя родина роз'їхалася по Івано-Франківській області, а брат залишився у Кривому Розі. Там у нього робота.

Хотілося, щоб війна закінчилася швидше, але, мені здається, що це станеться нескоро. Не знаю, чи безпечно буде повертатися у Маріуполь, коли його звільнять. Якщо вийде, переїдемо з Калуша у більше місто. Коли закінчиться війна, купимо житло в Україні, або поїдемо за кордон.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій