Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Дмитрівна

«Ми не могли вийти з підвалу навіть на пошуки води та їжі»

переглядів: 126

Олена Дмитрівна з рідними й колегами жила в підвалі ресторану, в якому працювала до війни. Доводилося економити продукти, бо дістати їх було важко. 

Я жила в Маріуполі з чоловіком, донькою, батьками й бабусею.

Ми були в місті до 15 березня. Увесь цей час російська армія обстрілювала місто. Ми не могли вийти з підвалу навіть на пошуки води та їжі. Інколи чоловіки виходили, ризикуючи життям. Ми спали з дванадцятої ночі до четвертої ранку, поки було більш-менш тихо, а потім знову починалися обстріли.

Ми жили в підвалі ресторану, в якому я і мій чоловік працювали. Там було багато людей, в тому числі діти. Дітям було холодно й страшно. У ресторані залишалися деякі продукти. Ми економили їх, як могли.

З кожним днем бойові дії наближалися все ближче до нашого кварталу. Сусідні були в пилу й диму. Тому ми зібрали речі й ризикнули виїхати. Потім дізналися, що наступного дня такої можливості у нас уже б не було.

Виїжджали разом з директором ресторану й колегами. Кілька днів побули в Бердянську, а потім поїхали в Запоріжжя. Проїхали вісімнадцять блокпостів. Добиралися майже добу. У Запоріжжі роз’їхалися хто куди. Ми з рідними виїхали в Дніпро. Пожили там два тижні й переїхали в Київ.

Важко змиритися з тим, що ми все втратили і можемо більше не повернутися в Маріуполь. Дуже страшно дивитися в майбутнє, бо не розуміємо, чого очікувати. Я не звикла жити у чужих квартирах – у мене завжди була своя. Сподіваюсь, що після війни держава виділить житло тим, хто його втратив. Дуже важливо мати свій куточок. І хочеться назад, в рідне місто. У Києві добре, але тут я не відчуваю себе як вдома. У Маріуполі я прожила все своє життя. Там поховані мама і дідусь.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода харчування дітей житло робота літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи Обстріли Маріуполя їжа окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій