Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валентина Миколаївна Рудик

«Ми місяць жили впроголодь»

переглядів: 119

Мені 68 років. Я жила в селі Новозлатопіль Запорізької області. До пенсії працювала вчителем початкових класів. 

У перший день війни була у своєї доньки в Оріхові. У село вже не змогла повернутися, бо його окупували. 

Ми місяць жили впроголодь – у магазинах нічого не було. Потім відновилося постачання продуктів. Я все могла витримати, а дворічного правнука і дев’ятирічного внука було шкода. Вони не розуміли, що відбувалося і чому їм не давали того, чого вони хотіли. 13 квітня я з рідними виїхала в Запоріжжя. Вже неможна було терпіти постійні обстріли. 

Нам нікуди повертатися. Від сусідів я дізналася, що окупанти пограбували мій будинок: вивезли все вантажівками. Сімдесят відсотків села взагалі немає.

Оріхів також майже стерли з лиця землі. Нещодавно туди їздив знайомий і одразу повернувся, бо обстріли не припиняються. Ми не знаємо, що з квартирою доньки. Припускаємо, що її вже немає. 

У Запоріжжя я приїхала без документів. Сільським учителям щороку дають допомогу. Мені її оформлювала старша донька з Розівки. У неї були мої документи. А під час війни окупанти спалили їх прямо посеред кабінету. У Запоріжжі я зустріла свою ученицю. Мені дуже приємно, що їй вдалося записати мене на допомогу навіть без документів. Я вже двічі її отримала. Учні підтримують мене.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Оріхів 2022 Текст Історії мирних жінки пенсіонери діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій