Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Любов Матвіївна Волошина

"Ми місяць жили у машині"

переглядів: 50

Я з Маріуполя.  Мій чоловік дальнобійник. 22 лютого ми поїхали з чоловіком до Краматорська по роботі. 24 лютого ми під'їжджали вантажитись, у цей час русня бомбила Краматорський аеродром. Довелося місяць жити в машині, аж поки не стали обстрілювати місто. Машини були завантажені, їх не можна було залишити. Після того, як у Краматорську розбомбили завод, щоб не ризикувати життям, ми машини залишили. Вони й досі там стоять. Їх ЗСУ розвантажили. 

Поки ми жили у машині, начальник чоловіка нам надсилав гроші. Коли Маріуполь опинився у блокаді, більше надсилати кошти він не міг, але, на щастя, прийшла наша пенсія. Довелося на морозі стояти два дні, щоб її отримати. Вона нас і врятувала. 

Нашу квартиру розбомбили. У вікно влучила бомба, і все повилітало. Найстрашнішим було те, що у цей час там перебували син і невістка. У нас вилетіли всі двері, а невістці склом поранило голову. Звичайно, це було жахливо.

Тепер ми у Дніпрі. Син з невісткою ледве вибрались з Маріуполя і приїхали до нас у Дніпро. Живемо в однокімнатній квартирі учотирьох. 

Найбільша складність - це те, що ми залишились без нічого. Нам у крамницях безкоштовно давали речі. Ми ж думали, що за два дні повернемось додому, а повернутися назад уже було нікуди. 

Мене шокувала ця війна. Я ще пригадую голод 1947 року, післявоєнні роки, голодні і холодні. 

Ми з Краматорська виїжджали жахливо. Прийшли на вокзал, а там була купа людей з дітьми, з собака і кішками. Ми сідали у потяг - нам дали плацкартні вагони, а тим, хто з домашніми тваринами, - купейні. Їхали без світла, десь розбомбили рейки. О п'ятій ранку доїхали до Дніпра. По дорозі бомбили Павлоград. Ми ледве добрались. 

Дніпро обрали, тому що тут уже 15 років у нас живе донька. Вона нам допомогла з квартирою, інакше ми б узагалі на вулиці поневірялись. Дочка платить за житло. Якби не її допомога, ми б з голоду померли. 

Поки не буде Маріуполь український, ми туди не повернемось. Сказали, що вісім років будуть його відновлювати. Я цього вже не дочекаюсь. 

Думаю, коли рашистів виженуть з Донецька і з Маріуполя, тоді й закінчиться війна. Або коли повісять путіна і його приспішників.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари літні люди (60+) перший день війни окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій