Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ян Янович Перевоз

«Ми ховалися від обстрілів у стічній трубі»

переглядів: 163

Мій батько загинув, мати – в Англії.

Я пережив кілька авіабомбардувань та безліч мінометних обстрілів. Як тільки з'явилась можливість, виїхав з Маріуполя.

У перший день війни я хворів на ковід. Мене розбудила моя дівчина і дала телефон зі зверненням нашого президента, який заявив, що на нас напала росія. Через кілька днів я одужав і пішов працювати.

Найгірший досвід від початку війни – це втрата родичів і друзів. Я втратив квартиру, машину, дачу і більш ніж пів року я не можу знайти собі роботу.

З приємного – це те, що багато моїх знайомих пішли захищати Україну на війну, інші знайомі займаються волонтерством. У перші дні війни я зібрав для військових багато речей: ковдри, теплий одяг, їжу. Загалом – декілька машин. Українці згуртувалися і розуміють, що потрібно боротися з ворогом спільними зусиллями.

Дванадцятого березня о четвертій ранку у наш двір росіяни скинули кілька авіабомб, які вщент знищили машину моєї дівчини. Ми зібрали найнеобхідніші речі у рюкзаки, взяли двох котів і пішли до моїх батьків. Через два дні ми втратили і мою машину - її підірвало на міні. Невдовзі ми зрозуміли, що у тому районі, де ми перебували, стає теж дуже небезпечно. Люди, у кого були автомобілі, почали виїжджати. Ми з моєю дівчиною пробрались до гаража, де вцілів мотоцикл. Але були сильні обстріли, нам довелося ховалися у стічній трубі. Наступного дня нам вдалося виїхати мотоциклом.

Доїхали до Бердянська, там залишилися у друзів на кілька днів. Я знайшов друзів з Маріуполя, домовився, що вони мені дадуть машину, щоб я міг вивезли батьків та родичів.

Намагався повернутися до міста, але росіяни нас туди не пустили, сказали, що там ідуть бої і нас там просто розстріляють.

Я переночував у Мелекиному і вже зміг в'їхати у Маріуполь, але до будинку моїх батьків проїзду не було, військові мене туди не пустили, тому я забрав родичів друга, який мені позичив машину. Я повернувся з ними в Бердянськ і ми з моєю дівчиною вирішили звідти виїжджати на мотоциклі разом з котами. Доїхали до Василівки, і далі проїхати було неможливо. Ми залишилися ночувати у школі. Місцеві нас напоїли чаєм і нагодували пиріжками. Зранку поїхали далі.

Між Бердянськом та Василівкою було п’ятнадцять блокпостів.

Майже на кожному з них мене роздягали до нижньої білизни. У мене є татуювання, окупанти розпитували, що вони означають, чи знаємо ми когось з «Азову», тому що для них «Азов» – як для бика червона ганчірка.

На деяких блокпостах стояли адекватні люди, на інших до нас не дуже добре ставилися.

Ми зупинилися в Києві, тому що там було на той час найдешевше житло і я вважав, що у столиці найпростіше знайти роботу.

Наприкінці квітня мій знайомий, який жив в одному з сіл біля Маріуполя, поїхав до міста і розповів що трапилося з моїми батьками.

Батько загинув, а мамі вдалося виїхати у Володарськ, а звідти через росію до Естонії, тому що там були наші родичі. Там вона отримала візу і зараз живе в Англії.

Війна має закінчитися нашою Перемогою. Все буде залежати від наших партнерів і від забезпечення нас зброєю. Переможемо, коли буде контрнаступ і ми зможемо відвоювати наші території. А в росії має змінитися політичний режим.

Мрію, щоб якнайменше гинуло наших людей, а щодо особистих планів, то я їх поки не будую.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло робота внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя розлука з близькими окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій