Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тимур Тайчинов

«Ми думали, що буде, як у чотирнадцятому році, але місто оточили і знищували»

переглядів: 61

Тимур кілька разів намагався виїхати з Маріуполя. На щастя, йому вдалося. Тепер він живе і працює у Кривому Розі

Я з Маріуполя. Працював на молокозаводі Іллічівському. Нормальне життя було. Поки 24 лютого я не прокинувся від вибуху ракети на аеродромі. Того дня я ще з’їздив на роботу на міському транспорті. Гроші знімати не ходив через довжелезні черги. А коли вже пішов, мені не вистачило готівки.

Спочатку всі думали, що все буде як у 2014 році. Але окупанти оточили місто і перекрили виїзд. Другого березня вони перестріляли енергетичну інфраструктуру і ми втратили зв’язок з навколишнім світом. Люди збирались, щоб виїхати, чекали на автобуси, але автобусів я не бачив.

Вже потім я дізнався, що четвертого березня можна було виїхати з Маріуполя, але це вдалось дуже небагатьом, і їх ретельно перевіряли. На всіх блокпостах треба було викладати всі речі, а окупанти забирали все, що їм подобалось. Далі  було більше машин і людей, тому обшуки проводили швидше.

Я намагався виїхати дев’ятого березня, але нас зупинили і сказали, що під Оріховим ідуть бої, зараз не можна їхати. Я повернувся додому, займався справами, як і усі сусіди. Якось я побачив, що люди збираються в колони. Ми також сіли в машину і поїхали. Було багато машин - декілька тисяч.

Окупанти проводили фільтрацію. Нам пощастило, що ми виїхали просто так.

Зараз я у Кривому Розі. Зворушило те, як люди намагались допомогти. Питали, що з нами і яка допомога потрібна. Допомагали звичайні люди і чиновники. Мені дали роботу, щоб отримував хоч якусь копійку.

Моїй родині пощастило – ми не постраждали. Сумно він цих подій. У Маріуполі у мене було житло, це було моє місто. Шкода людей, які загинули.

Ніхто не знає, коли це все скінчиться. Сподіваюсь, ми переможемо і повернемось до кордонів 1991 року. Хочеться повернутись в Маріуполь. Але невідомо, яка буде ситуація після закінчення війни.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 Текст Історії мирних чоловіки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій