Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Світлана Антонова

«Ми були на мушці у снайпера»

переглядів: 344

Ми з Маріуполя. Перебували там до 16 березня. У дім моєї онуки влучив снаряд, ми всі були у неї в квартирі. Тому ми вирішили тікати. Коли ми сідали в машину, над головою свистіли снаряди і кулі, по нам працювали снайпери. Щойно виїхали за Маріуполь, стало тихо.

Але довелося пройти багато російських блокпостів, де постійно щось просили – то цигарки, то гроші на них. Тільки-но нас зупиняли, весь час щось вимагали.

Потім нас на мушку взяв снайпер. Ми вийшли з машини, я бачу - хтось на мене дивиться. Російський військовий направив на нас автомат і підкликав нас до себе пальцем. Ми хотіли їхати однією дорогою до Запоріжжя, але він нас спрямував іншою. А там стояли чеченці на танку. Вони грубо з нами розмовляли, але випустили.

Спочатку ми до Запоріжжя доїхали, а тоді поїхали в Карпати, після того – в Румунію. Зараз повернулись в Україну, живемо в Івано-Франківську.

У Маріуполі ми під снарядами й під кулями шукали собі їжу і воду. Я зазвичай ходила о п’ятій ранку, займала чергу до крамниці. Одного разу донька зі свахою приєдналися до мене трохи пізніше. Зібрався натовп. Раптом всі почали кричати: «Танки!» І в цей момент за крамницею впав снаряд. Було дуже страшно.

У нас не було ні світла, ні тепла, ні газу, ні зв'язку, їжі не було. Дощ ішов – ми збирали цю воду. Сніг ішов – ми і його збирали. Під кулями, під снарядами готували їжу на вулиці. Війна – це дуже страшно.

Інколи українські воїни ходили по домівках, по квартирах, розносили гостинці для дітей. 

Думаю, що наші хлопці мають велику силу волі. Мій зять зараз у Бахмуті, тому все, що можемо, ми передаємо хлопцям на передову. Я думаю, що ще кілька місяців, – і Маріуполь буде вільний.

Дякуємо центру ЯМаріуполь, що дають нам гуманітарну допомогу. Сьогодні отримала теплий набір, дякую їм велике. Отримую також побутову хімію - це дуже мене виручає, тому що мені не вистачає грошей платити за квартиру і ще купувати продукти.

Я мрію повернутися в Маріуполь. І щоб він процвітав і став ще кращим, ніж він був до війни. Коли ми там жили, то нам хотілося побувати десь за кордоном, у Європі, а коли я вже там побувала, то я зрозуміла, що наш Маріуполь і був тією Європою. Раніше я все мала, а тепер у мене все забрали.

Наша Україна дуже сильна, люди тут справжні. Я тільки добрих людей зустрічаю на своєму шляху.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими Біженці окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій