Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анастасія Шматкова

"Мене шокувало, що брата з родиною "евакуювали" в Таганрог"

переглядів: 284

Ми прокинулись, чоловік зателефонував і сказав: "Війна почалась". Ми почули за містом вибухи. Їх було чути в центрі міста. Ми в центральному районі жили. 

Ми виїхали на третій день з чоловіком і донькою. Поки ми були, три дні, готували підвали. Зносили туди крісла, столи, свічки. Але нам там не вдалось заховатися. Це застав мій брат. Він зі Східного району переїхав у нашу квартиру, і вони там були до 28 березня. У нашому будинку, в нашому підвалі. 

Мене шокувало те, що мого брата з родиною "евакуювали" в Таганрог. В Україну взагалі було неможливо вибратись.

Вони вже самі з Таганрога через усю росію вибирались на Польщу. До того, як вони дізнались, що їх хочуть відправити кудись в глибинку росії, вони вирішили вже самі вибиратись.

Ми не стикнулись з гуманітарною катастрофою, але мій брат, який залишився в Маріуполі, мав проблеми з водою, їжі у них було мінімум. Доводилось їм обмінюватися з іншими мешканцями. Вони готували їжу усім під'їздом колективно. У них мангал стояв, де вони їсти варили. Під'їзд був дружний, всі згуртувалися. 

Ми з дочкою зараз в Івано-Франківську. Тут у свекрухи родичі. Не в самому місті, а в селі неподалік. Так би ми сюди не поїхали - ми б у Дніпрі залишились. 

Я до війни працювала перукарем в Маріуполі. Була наша студія, яку розграбували, все звідти винесли. В Івано-Франківську нещодавно знайшла роботу за фахом.

Дуже сподіваюсь, що війна незабаром закінчиться. Але, думаємо, що, це на жаль, не кінець.

Майбутнє своє бачу в Україні. В окупований Маріуполь ми сто відсотків не повернемось. Ми там жити не зможемо. Нам і жити ніде - наш дім згорів. По групах пишуть, що його будуть зносити. Тому будемо поки в Івано-Франківську.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода житло робота діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій