Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Маріанна Даниленко

"Машина їхала під обстрілами, поряд лягали касетні снаряди"

переглядів: 20

Перший шоурум релокованих бізнесів відкрили у Дніпрі. У приміщенні на центральному проспекті відтепер можна ознайомитися й придбати продукцію семи підприємств, які переїхали з Донецької та Луганської областей, а також Харкова. Організатори сподіваються, що в шоурумі підприємці, які втратили своє виробництво вдома, знайдуть собі нових клієнтів, а також налагодять контакти між собою. Матеріал Радіо Свобода.

Фабрика Danshoes – це виробник взуття зі Слов'янська. У бізнесі, розповідає власниця релокованого підприємства Маріанна Даниленко, вони з чоловіком – понад півтора десятиліття. У рідному місті до великої війни мали справді велику триповерхову фабрику, де працювало кілька десятків працівників. Починали з чоловічого класичного взуття, далі почали виготовляти жіноче, дитяче й підліткове.

Машина їхала під обстрілами, поряд лягали касетні снаряди

Маріанна Даниленко

У перші дні повномасштабного вторгнення Маріанна поїхала за кордон, а її чоловік лишився в місті. Улітку 2022 року, коли окупанти стояли вже за 20-30 кілометрів від Слов’янська й місто перебувало під обстрілами, він зумів перевезти бізнес до Дніпра.

«У нас було дуже багато обладнання, своя будівля, ми, як кажуть, будували бізнес – для себе, для своїх фахівців. Все було облаштовано для людей: альтанки з зоною відпочинку, душові, їдальня, ліфти, склади сировини, готової продукції. Ми модернізували бізнес, і буквально за рік до вторгнення закупили професійні машини. Нам їх налаштовували фахівці з Туреччини. Під ці машини збудували спеціально поверх. Обережно, майже вручну, заносили обладнання. А коли чоловік уже під обстрілами евакуйовував, то закидали його в машини абияк, щоб лиш встигнути. П’ятьма фурами вивозили. Остання машина їхала під обстрілами, поряд лягали касетні снаряди. І те, що мій чоловік тоді пережив, – він ніколи про це не розповідає», – каже жінка.

Машина їхала під обстрілами, поряд лягали касетні снаряди

Продукція підприємства

Зараз у підприємців у Дніпрі працює близько десятка співробітників. В однієї з типографій вони орендують менше приміщення – 400 квадратних метрів. Обсяги виробництва суттєво впали, не приховує власниця, зокрема – через припинення співпраці з Росією. Зараз реалізовують продукцію лише оптовим покупцям, за попереднім замовленням – в Україні, а також поштучно – за кордон, давнім клієнтам, які перебувають в евакуації.

Найскладніше зараз у їхньому бізнесі – брак оборотних коштів, говорить Маріанна. Левова частка з них пішла на релокацію і волонтерство. У перші місяці повномасштабної війни подружжя безплатно роздавало готове чоловіче взуття, яке могло підійти для бійців тероборони. Зараз вже вийшли на певний прибуток.

«Життя змінилося суттєво. Раніше у нас було все своє, а зараз у нас все – оренда. Але ми змогли підтягнути своїх фахівців: хто не виїхав за кордон, ми запропонували їм працювати з нами у Дніпрі. В типографії ми облаштували для них кімнати, де можна жити. Дехто винаймає житло», – розповідає переселенка.

Машина їхала під обстрілами, поряд лягали касетні снаряди

На відкритті шоуруму

Підприємиця зазначає: зараз розробляють нові види продукції й оптимістично налаштовані на новий весняно-літній сезон.

«У Києві буде спеціалізована виставка, яка відбувається чотири рази на сезон. Готуємо нову колекцію, весна-літо – 2024. Туди з’їжджаються партнери з усієї країни й роблять нам замовлення – обирають моделі, розміри. Наші розробки – згідно з трендами сезону. Наприклад, чоловічі кросівки «міський комфорт»: замша, три види шкіри. Зараз все спрямовано на полегшення, на комфорт. У нас є модельєр, технолог, а ідеї всі - мої», – каже Маріанна.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Слов'янськ 2022 2023 2024 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення робота перший день війни Біженці
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій