Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марія Пойденко

"Маріуполь був пеклом. Зараз став цвинтарем"

переглядів: 30

Марії Пойденко було 95 років. Вона померла під час повномасштабної війни у Маріуполі на Донеччині. Після сильних обстрілів міста здоров’я Марії різко погіршилося. Її життя обірвалося 23 березня 2022 року від інсульту.

Маріуполь був пеклом. Зараз став цвинтарем…

«Попри вік, мама була ще здоровою. Ходила з палицею по квартирі. Розгадувала кросворди. Та під час чергових обстрілів, коли повилітали всі вікна та вхідні двері, вона злягла. У підвал маму вже понесли на ковдрі», – пригадала донька Ірина.

Марію Пойденко поховали за п’ятиповерхівкою на вулиці Купріна, де вона мешкала. Там уже було кілька могил.

«Нашу квартиру зруйнували. І 27 березня ми поїхали з міста. Мабуть, мама просто нас відпустила, щоби залишилися живі», – сказала Ірина.

Марія Пойденко народилася у селі Грузьке Донецької області. Коли почалася Друга світова війна, вона була ще зовсім юною. Родину евакуювали у Росію. Згодом вони повернулися в Україну – на Луганщину. Марія здобула вищу освіту в Національній металургійній академії у Дніпрі. Працювала економісткою на Азовмаші. У 1984 році вийшла на пенсію. Допомагала доньці з онуками, доглядала за своєю матір'ю.

«Я її запам'ятала суворою. Мене і моїх дітей мама виховувала дисциплінованими. Завдяки їй ми виросли гідними та серйозними людьми», – сказала Ірина.

Де перепоховали Марію Пойденко – родина не знає.

«Маріуполь був пеклом. Зараз став цвинтарем… Скільки житиму, стільки пам'ятатиму все це. Хочу написати книгу про пережите – під час активних бойових дій я вела щоденник», – додала Ірина.

У Марії Пойденко залишилися донька, онуки.

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки пенсіонери психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я літні люди (60+) перший день війни Обстріли Маріуполя Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій