Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Миколаївна Тоцька

«Мама три тижні жила в підвалі»

переглядів: 234

Олені Миколаївні з багатьма труднощами вдалося вивезти маму з Маріуполя до Києва. Вона шкодує, що не забрала рідних раніше, і хвилюється про долю друзів та знайомих, які залишилися в місті

Мені 42  роки, у мене є чоловік, дитина і мама. Ми всі з міста Маріуполь. Маму забрали вже наприкінці березня. Вона пережила в Маріуполі бомбардування, три тижні жила в підвалі. Забирати було її тяжко, але вона зараз з нами в Києві. Житла свого немає, винаймаємо. Я з родиною виїхала десь у 2019 році з Маріуполя по роботі.

Дуже важко було у перший день війни - досі все пам’ятаємо. Відразу не вірилося, що буде так. Все почалося з Києва, в Маріуполі не настільки швидко розгорталися події. Жалкуємо, що не вивезли звідти рідних раніше. Багато там залишилося друзів, знайомих, і ми не знаємо, що з ними. Коли вивозили маму, я шукала транспорт, платила кошти. Водій її вивозив до найближчого населеного пункту, а потім тиждень довелося діставатися до Києва через Бердянськ, Василівку. У Василівці вони стояли два дні, їх там просто мучили. 

Зараз маємо все необхідне для життя. Я можу сказати, що велика допомога йде з центрів «Я – Маріуполь». Вистачає їжі, води, так що ми тримаємося, нікуди не виїжджаємо. Дитина вчиться, але це важко назвати навчанням. Важко з роботою – її зараз немає.

Мене все шокує. Шокують нелюди, які ступили на нашу землю: так зламати всі долі, життя… Шокує, що в XXI столітті в центрі Європи таке може відбуватися.

Я навіть не можу прогнозувати, коли закінчиться війна. Усім хочеться, щоб швидше. Але не віриться, що все завершиться найближчим часом. Ми сподіваємося - можливо, до весни.

Мрію щоб закінчилася війна. Потім потрібно відбудувати країну. Хочеться, щоб в Україні залишилися гідні люди, які її люблять, щоб таке, як відбувається зараз, не повторилося.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти 2019 переїзд психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло робота діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя розлука з близькими 2022 окупація фільтрація Обстріли Києва
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій