Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ганна Гоцуляк

"Мама була вагітна, їй потрібні були ліки, а в аптеках стояли кілометрові черги"

переглядів: 158

Гоцуляк Анна, 16 років, учениця 11-А класу ЗЗСО №41, м. Київ

Вчителька, що надихнула на написання - Радванська Єлизавета Сергіївна

Конкурс есе "Війна в долі моєї родини"

Життя тривало спокійно. Я тільки зараз зрозуміла значення слова СПОКІЙ. Мама була вагітна і ми чекали на народження ще однієї сестрички. Ходили по магазинах, обирали дитячий одяг, ліжечка, візочки, іграшки.

І ось настала ніч… двадцять четвертого лютого. Все наче в тумані. Ми прокинулись від тремтіння будинку та вибухів за вікном. Мама прибігла до нас з сестрою у кімнату і сказала: «Збирайтесь, і речі зберіть у валізи. Почалось повномаштабне вторгнення Росії в Україну». Я старша сестра, тож почала допомагати молодшій, а потім і сама збиралась…

Люди масово виїжджали з Києва, але в батьків така робота, що, як виявилося, не можна було покидати місто, тож варіант «виїхати» пропав. Підвалу у нашому будинку немає, а найближче метро в двадцяти п’яти хвилинах бігу від нашого дому, мовчу вже за бомбосховище, яке знаходиться набагато далі. Тож ми весь час були вдома і нікуди не виходили та не виїжджали…

Що ж я відчувала в цей момент? Повне спустошення, ніби весь світ, в якому я жила все життя, раптово зруйнувався в одну хвилину.

Усвідомлення війни за вікном прийшло одразу. Цей день означав лиш одне для нашої сім’ї… «Великі зміни». Так, зміни – поштовх, який зараз покаже всьому Світу, що Україна – самостійна, вільна та сильна держава.

І в нас почались важкі буденні дні.

Їжі в магазинах не було, економити доводилось на всьому. Спали в одязі, і рюкзак з речами стояв коло нас. Правда, спали ми мало, тому що працювали і вдень і вночі, допомагаючи батькам. Перекладали інформацію з фронту для передачі за кордон, аби всі дізнались, що відбувається в Україні. Складали списки, що потрібно було солдатам на фронт; збирали кошти, закуповували, відправляли… і так щодня.

Тільки через кілька тижнів з’явились повноцінно продукти.

Так як мама була вагітна, їй потрібні були ліки, а в аптеках стояли кілометрові черги. Доводилось у них вистоювати по годині-дві в кращому випадку.

Приголомшило мене те, що люди, зовсім чужі, згуртувались і почали допомагати один одному. Передавали матеріали, харчі, ліки тощо; телефонували, купували необхідні речі для тих, кому вони були потрібні. Українці стали одним цілим.

Тепер я точно можу сказати, що для мене є мир – це вільна та незалежна моя країна, в якій будуть щасливі дорослі та усміхнені діти.

Я пишаюсь своєю нацією!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Київ 2022 Текст Історії мирних діти обстріли безпека та життєзабезпечення освіта здоров'я харчування дітей непродовольчі товари сім'ї з двома і більше дітьми діти перший день війни їжа 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій