Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марія Макмак

"Люди, які тільки чули про війну, навіть не уявляють який це жах"

переглядів: 149

Макмак Марія, учениця спеціалізованої школа №5, м. Маріуполь, Донецька область

Як і всі діти в Україні приблизно мого року народження, я не знала, що таке війна. Так, особисто мені про це розповідали батьки та бабусі з дідусями, але це не можна порівнювати з усвідомленням усього цього жаху. Я розповім Вам про це з боку 9-річної дитини, якою я колись була.

Перший раз я відчула усю жорстокість війни на собі 24 січня 2015 року. Згадаю: як це було? Вихідний день - субота. З самого ранку в нас не було ні води, ні струму, ні газу – що незвично для нас: зазвичай ми мали повідомлення заздалегідь про відсутність комунальних послуг.

На момент пострілу мама тільки повернулася з базару, на якому загинуло багато людей, і стільки ж було поранених; у цю мить мій брат мав бути на тренуванні в школі, де поранено хлопця, а я вже збиралася виходити з дому, щоб допомогти першій учительці з дошкільнятами, але не встигла навіть узутися.

Пам’ятаю, як у батьків виникла суперечка: стріляють в нас або від нас, але як тільки тато підійшов до вікна, щоб перевірити, яке твердження правильне - залунав його крик: «На підлогу!» - він побачив снаряд, що розірвався в нього на очах. Матуся, не довго думаючи, вивела нас у коридор, де немає вікон, та наказала стукати у квартири до сусідів, які ще спали. Але це не найстрашніші речі, які я бачила в той день… Ми не знали, чи будуть ще ці страшні звуки пострілів, чи ні, тому зателефонували дідусеві, який не зразу погодився забрати нас, а замість того пропонував замовити таксі. Батько розумів, що воно не приїде, тому мій тато, який завжди розмовляв з ним поважно, злегка гримнув на нього – емоції заволодівали ним. Коли ми їхали до бабусі – це був жах.

Споруди, які я бачила щодня були пошкоджені, школа, у яку я ходила, стояла без вікон; люди лежали на асфальті, не рухаючись. Хтось товкав машину – вона згоріла. У той момент я зрозуміла, що таке війна. Моя реальність зруйнувалась, з’явилася нова, але краще б залишилась початкова версія.

Я змогла затемнити ці спогади більш яскравими подіями, та до цього літа я не почувала, який слід залишив цей обстріл. Цього року на мою думку спала ідея навідатися до Києва до хрещеної, та вийшло так, що я потрапила на підготовку до Дня Незалежності України. Проте, коли ми з моєю подругою знаходилися на мосту, щось почало стріляти. Я не знаю, що це було, але в кожного це викликало різні емоції: обурення, страх, а комусь було зовсім усе рівно, проте не мені. Я стояла, дивлячись на місце, звідки стріляли, і не могла рушити з місця, а по моїх щоках текли сльози. У мене в голові почали з’являтися ті картинки, які я бажала б забути: саме у той час я зрозуміла, що це в моєму мозкові, серці назавжди. Я не зможу від цього втекти, прийняти це.

Я помітила, що майже ніхто не звертав уваги на меморіал Небесної сотні, а не змогла пройти мимо, не поглянувши на кожну фотографію, яка там стояла. Я навіть зараз не розумію, що це було, але знаю – це було потрібно для мого внутрішнього стану.

Люди, які тільки чули про війну, навіть не уявляють який це жах. Жоден фільм, жодна книжка не зможуть передати ці страшні події, які відбуваються під час війни.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2021 Текст Історії мирних діти поранені обстріли безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій