Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Євгенія Андріївна Циба

«Люди не витримають, якщо таке повториться»

переглядів: 565

На мирне життя Євгенія Циба не ображалася, незважаючи на серйозні проблеми зі здоров'ям. Війна та біль не запекли її серце. У 2014 році довелося жити у своєму підвалі, і сусідів там дала притулок. Жінка і зараз ділиться з тими, кому ще важче.

Раніше на життя скаржитися не було чого. Я все життя працювала, останній колектив у лікарні дуже добрий був. І зараз до мене добре ставляться, спілкуємось. Я живу сама, чоловік помер. Діток Бог не дав, але є племінниця, вона мені дуже допомагає, приїжджає до мене. Допомогла зробити ремонт, відновити пошкоджений вибухом лічильник та бойлер.

Перед початком війни ми з сусідами чули про якусь заварушку, але не думали, що нас бомбитимуть. Несподівано загуркотіли «Гради», і люди почали ховатись, навіть жити у підвалах. У моїй хаті вибило всі 12 вікон і двері відірвало.

Довелося жити у підвалі, у мене там та інші люди тулилися. Добре, що картопля була. Вдень і вночі плакали та молилися – всі молитви вивчили.

Страшно було, коли "Гради" стріляли. Світла і газу ми не мали, лікарню розбили, дуже багато людей поїхали. Ті, хто залишився, самотужки намагалися щось відновити. Не дай Боже, якщо таке повториться, люди не витримають.

Я весь час хворію. Ще в 2001 році була невдала операція на нирці, а три роки тому я впала і поламала шийку стегна. Перенесла багато операцій, нирка не працює, погані вени. Усі гроші йдуть на ліки. А тут ще й війна. Живемо, як на вістрі ножа, мало того, що на одній картоплі. От бабуся по сусідству не встигла город посадити, то я їй своєї картоплі дала, треба ж ділитися.

Отримували гуманітарну допомогу від Фонду Ріната Ахметова, всі дякую йому велике. Потрібно вклонитися цій людині і дякувати за те, що машини під пострілами доставляли нам продукти, коли їсти не було чого.

Хотілося б забути назавжди і не згадувати війну. Так як? Скільки хлопців загинуло і мирних людей, жінок... Я плачу за ними.

Мрію про здоров'я, хотілося б пожити хоч трохи, попрацювати ще й людям допомогти.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Станиця Луганська 2014 Текст Історії мирних жінки пенсіонери 2014 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій