Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина Петрівна Писарева

«Людей, які сиділи у підвалі, завалило»

переглядів: 84

Мені 82 роки. Маю чоловіка. Йому 77. Ми жили в Маріуполі. У перші дні війни сиділи у квартирі, думали, що все швидко закінчиться. Потім у квартирі вилетіли вікна – ми спустилися у сховище. Воно було глибоке. Провели в ньому два місяці. Росіяни дуже обстрілювали наш мікрорайон. Людей, які сиділи у звичайному підвалі, завалило. Дуже страшно було.

Ми злили воду з системи опалення і готували на ній. Потім о шостій годині ранку, коли було затишшя, хлопці бігали по воду до колодязя. Їли те, що чоловіки приносили з розбитих квартир. Готували на всіх на вогнищі біля під’їзду. 

Найстрашнішими були бомбардування й обстріли через кожні десять хвилин. Літаки скидали бомби на «Азовсталь», а ми знаходилися поряд. Окупанти з танків обстрілювали будинки. Ми бачили,  як ті горіли, а зробити нічого не могли. Наш будинок повністю розбитий. Ми виїхали в тому, у що були вдягнені. 

Знайома доньки вивезла нас у Ростов. Звідти ми поїхали у Грузію. Потім нас відправили до Львова, а згодом – до Рівного. Там ми чотири місяці жили у знайомих. Зараз мешкаємо в Кургані.

Коли ми виїжджали, то росіяни вже не стріляли по місту. Тільки на «Азовсталь» снаряди летіли. 

Донька виїхала в Німеччину. Її будинок теж розбили. Ми два місяці нічого не знали одне про одного, бо мешкали в різних мікрорайонах. 

Чекаємо перемоги, щоб повернутися у Маріуполь. Будемо жити там навіть на руїнах.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій