Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валентина Іванівна Ніколаєва

«Людей виносили в простирадлах і залишали під деревом»

переглядів: 133

Щоб урятуватися з пекла окупованого Маріуполя, Валентина Іванівна з чоловіком були змушені евакуюватися до росії. З двома валізами через Фінляндію, Польщу й Словакію повернулися до України

До чотирнадцятого року я жила в Макіївці Луганської області. Коли там почалася війна, ми з чоловіком продали будинок і переїхали до Маріуполя. Але війна нагнала нас і там.

Окупанти, наступаючи, дуже нас бомбили. Особливо страшно було, коли літаки скидали бомби. На початку березня 2022 року в нас зникло світло, вода, опалення, зв’язок. Ми з чоловіком жили у 12-поверховому будинку на бульварі Шевченка. Їсти варили на вогнищі. Треба було шукати дрова, носити воду. 

Поруч в кінотеатрі було бомбосховище, і туди привозили воду. Таких машин було лише три на весь Маріуполь. Міські служби не працювали. Сміття не вивозилося, «швидку» було неможливо викликати. Поліцейські, які залишалися, були зайняті витяганням людей з-під завалів.

Одного разу ми простояли в черзі за водою десять годин. При цьому над головами весь час літали. Але нам вдалося запастися, і більше ми так не стояли.

Було дуже страшно: почалися прильоти. Якось ми аж підскочили посеред ночі, коли в сусідній будинок, у сьомий поверх, влетіла бомба. Одразу спалахнула пожежа. Після цього ми перестали ночувати в квартирі, перемістилися до тамбура.

Потім, коли почало вже й у наш будинок прилітати – оці Гради, Угарани – й загорівся другий під’їзд, ми переїхали через дорогу в інший будинок. Там були добрі підвали – хоча б сухі. І дуже дружні люди, вони нас прийняли. Надворі було -10, у підвалі +8. Там ми собі картонки постелили, принесли ковдри, подушки, стільці. Надвір майже не виходили. 

Вогнища розпалювали спочатку в спеціальних місцях і переживали, бо раніше тут були такі гарні дворики. Там все вже було обладнано. І сміття люди складали правильно. А потім... Раніше ж у березні в нас ніколи не випадав сніг. Аж тут такий холод. До того ж, коли починали бомбити, було страшно вийти нагріти каструльку. Уламки прошивали навіть залізні двері. І тоді багаття почали палити ближче до під’їзду.

Неначе страшний сон. Було враження, що це кінець світу, апокаліпсис. Але найстрашнішою була відсутність інформації. Куди йти? Що відбувається? А ще – могили в кожному дворі. Людей виносили в простирадлах і залишали під деревом.

Машини в нас не було, щоб якось звідти вирватися. Евакуаційні автобуси проїхати вже не могли. І 18-го ми були змушені евакуюватися через Росію. Виїхали з двома валізами. Окупанти не дозволили взяти ні телефонів, ні ноутбуків. Потім вирушили до Фінляндії, далі – до Польщі, Словакії. І зараз живемо в Закарпатті. Отакий довгий шлях ми подолали. 

Звісно, у нас і депресія, і посттравматичний синдром. Ми ж побували в такому пеклі. Але тут відчуваємо підтримку. Допомагають нам і ЯМаріуполь, і Фонд Ріната Ахметова. Ми їздили до Ужгорода й отримали гуманітарну допомогу. У них дуже добрі працівники, серед яких багато маріупольців. Ми їм дуже вдячні.

Забути пережите допомагає природа. Тут, у Закарпатті, така краса. Ми ходимо в гори по гриби. А ще надає сили спілкування з рідними. Надихає робота. Планів ми ніяких не будуємо. Прожили день – і добре.

Ми уважно стежимо з подіями на сході, але не в змозі уявити, як і коли закінчиться війна. Ми ж не військові. Але гадаємо, що відлуння цієї війни триватиме ще дуже довго.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій