Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Микола

«Летить снаряд — не біжи, падай на землю, закрий голову руками й завмри»

переглядів: 22

Микола, учень 9 класу Державної гімназії – інтернату з посиленою військово – фізичною підготовкою «Кадетський корпус»

Вчитель, що надихнув на написання есе - Лариса Петрівна

Війна. Моя історія

Ніколи не думав, що мені прийдеться пережити війну. Що я знав раніше  про війну? Соромно пригадувати , як ми  підсміювалися над прабабусею, коли вона сушила сухарі і ховала їх у торбинку.  У 2014 році мені було всього лише 5 років, тому не міг   зрозуміти, чому було так багато біженців,  і чому вони   виїжджали на авто й переповненими автобусами.

Не розумів , чому мама плакала, слухаючи розповідь нашої знайомої. А та в свою чергу ридала, згадуючи свій будинок, який довелося залишити з усім начинням, а повернутися на згарище.

Але  у 2022 році  сам гірко  буду плакали, коли авіабомба влучить у   наш Кадетський  корпус , кадетом якого тоді я вже був,  і там під завалами опиняться наші офіцери, які навчали нас любити Україну, розуміти, що таке честь, виховували бути дисциплінованими і порядними. Не можна й досі спокійно дивитися на що перетворилася затишна до цього будівля.

Але мені пощастило і дідусь забрав мене неушкодженого з навчального закладу і , не дивлячись на страшні обстріли, ми змогли дібратися до Старобільська.

Тепер уже дуже багато чого, про що  раніше читав тільки в книжках і чув з розповідей прабабусі,  я побачив на власні очі:  як люди заривалися просто в землю, щоб урятуватися, тижнями не вилазили з підвалів, ховалися в будь-яку шпарину, виявилося, що поради прабабусі були дуже слушними  і навіть допомагали зберегти життя.

«Летить снаряд — не біжи, падай на землю, закрий голову руками й завмри. Урятуватися так можна тільки від осколків. Якщо поцілить — нічого не врятує, » - так говорила прабабуся, але я був занадто маленьким, щоб зрозуміти про що вона говорила.

Тепер я добре знаю, як то прокинутися вранці і сказати собі: “Буде ще один день”. І вже неважливо, що буде він без світла, газу, води, радіо й ТБ, мобільного зв’язку, без смачної їжі, гарячої ванни і милих, любих облич твоїх рідних і близьких, які втекли від цієї війни хто куди. Залишилися немічні, інваліди й ті, кому тікати нема куди, і такі  , котрі вирішили бути до кінця на своїй землі, щоб усе запам’ятати і потім розповісти (якщо виживуть), що з нею зробили і ще зроблять уже дорослі, але досі нерозумні хлопчики, які загралися у війну.

Але в моєму житті настала ще страшніша пора. У місті з’явилися « зелені чоловічки» й вивісили прапор “ЛНР” на флагштоку біля виконкому.

Нам з моїми товаришами це не сподобалося і ми вночі , щоб батьки не знали, пробралися до флагштоку і зняли  еленерівську ганчірку і повісили  прапор України. Ох, і переполоху було вранці біля виконкому. А ми пишалися своїм вчинком, хоч ми і підлітки, але можемо протестувати по- своєму. Через деякий час  у місті робили зачистки, почали зникати сусіди, погляди яких не співпадали з поглядами окупаційної влади.

Одного дня біля будинку виконкому знайома показала нам з мамою розмиту пляму крові на стіні. Це сліди крові, що залишилися від показового розстрілу мародера.

Як його вирахували й заарештували — невідомо. Але напередодні під дулами автоматів зібрали на центральній площі мешканців прилеглих будинків, випадкових перехожих і влаштували страту. Переляканий чоловік просив пощади, благав, стояв під стіною зіщулений і нещасний, але нинішні хазяї життя без суду й слідства холоднокровно зробили свою справу на очах у не менш переляканих містян.

Взагалі для тих днів були характерні вбивства бізнесменів і “ незгодних”, колишніх атошників…

Словом, багатьом  людям дісталося “по повній”. Не кажучи вже про спалені будинки, згортання бізнесу, фінансові втрати тощо.  У місті стало дуже небезпечно. Тому батьки прийняли рішення виїжджати  в безпечне місце.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Старобільськ 2022 2023 Текст Історії мирних діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти окупація Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій