Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Світлана Сергіївна

«Ладні були жити в машині, аби тільки подалі від обстрілів»

переглядів: 135

Світлана Сергіївна зі своєю родичкою та двома дітьми подолала великий шлях, тікаючи від війни. Вона виїхала з Маріуполя в перший день війни. Окрім документів і кількох речей, нічого не забрала зі своєї квартири. Перетнула майже всю Україну в пошуках безпечного прихистку, але так і не знайшовши його, виїхала за кордон. Тепер чекає на закінчення війни, щоб повернутися на батьківщину. 

Мені 35 років. Я народилася й виросла в селі Донецької області. У 2004 році переїхала в Маріуполь. Навчалася в Маріупольському державному університеті за спеціальністю «Правознавство». Потім вийшла заміж. Спочатку працювала в Маріуполі на заводі Азовмаш, згодом набула адвокатської практики і працювала на компанію. У 2015 році народила дитину. Через чотири роки розлучилася з чоловіком. З сімнадцятирічного віку збирала кошти на житло, бо батьки не мали можливості допомогти. У 2019  році придбала квартиру в мікрорайоні Східний, де й жила з сином до повномасштабної війни. Зробила невеличкий ремонт, купила нові меблі, але не встигла поставити. 

У 2015 році вже були обстріли Східного мікрорайону. У будинок, в якому я тоді жила, прилетіло три снаряди. Саме у той день я дізналася, що вагітна. Після обстрілу боялася жити вдома. Потім мене на чотири місяці поклали в лікарню. 

Ще за два тижні до війни я всюди возила з собою сумку з документами і речами, бо мала погане передчуття. 24 лютого син був у родичів у селі Запорізької області. Я працювала в центрі міста. Напередодні залишилася ночувати в подруги. Зранку дізналася про вторгнення росіян і хотіла з’їздити додому по речі. Та спочатку зателефонувала друзям зі свого мікрорайону, щоб дізнатися, яка там ситуація.

Мені сказали, що вже горять будинки, бо були влучання. Я не ризикнула їхати додому. Зі своєю "тривожною сумкою" поїхала до родичів, у яких була моя дитина, і більше не повернулася в Маріуполь.

У квартирі залишилися всі речі: дорогі матеріально, наприклад золоті прикраси, і дорогі моєму серцю – дитячі світлини й фотоальбом моєї мами, якої вже немає серед живих.

Кілька днів я побула в родичів. Потім почалися обстріли Волновахи. Нам було добре чутно їх. Я хотіла з’їздити в Маріуполь по речі й після цього поїхати у якийсь безпечніший регіон. Однак дізналася з новин, що окупанти ввійшли в Київську і Херсонську області. Я подумала, що вони підуть у бік Нікополя, Бердянська й Маріуполя. Місто вже було оточене з двох боків: з боку Волновахи і Новоазовська. З півдня – море. Тобто залишався лише один шлях відступу – на захід, у бік Запоріжжя. Було очевидно: якщо не встигну вискочити в цей коридор, то опинюся в окупації. Я радила виїжджати всім знайомим з Маріуполя, до яких могла додзвонитися, але більшість із них не прислухалися до моєї поради. У квітні, коли знову з’явився зв’язок, вони телефонували й говорили, що пошкодували про те, що залишилися в місті. 

Я побула в селі ще кілька днів, потім забрала родичку з дитиною – і ми поїхали в Кам’янське, тому що там були колеги, які могли надати нам нічліг. Через три-чотири дні вирішили їхати на захід України, бо все ще не почувалися в безпеці. Ми не маємо родичів чи знайомих у тому регіоні, але ладні були жити в машині, аби тільки подалі від обстрілів. 

Ми їхали три доби, ночували в машині. У Львові нас прийняла знайома моєї подруги. Ми не були особисто знайомі, але вона поставилася до нас дуже приязно, безкоштовно прихистила. Ця жінка запропонувала жити в себе стільки, скільки нам потрібно, але я не звикла зловживати гостинністю, тому активно шукала квартиру. Проте взагалі не було вільного житла. На щастя, зателефонувала моя знайома, яка кілька років тому переїхала до Польщі, й запропастила нас до себе. Я ніколи не їздила на своєму авто за кордон. Мене це лякало, але вибору не залишалося. 

У березні ми приїхали в Польщу і досі тут мешкаємо. Перші п’ять місяців жили безкоштовно, а зараз робимо деякі платежі. Нарешті почуваємося в безпеці. Я продовжую дистанційно працювати, а також допомагаю ЗСУ. Поляки надають матеріали, а ми з дівчатами плетемо маскувальні сітки й передаємо їх в Україну. Влаштовуємо благодійні акції на ярмарках для збору коштів на потреби нашої армії. Дитина навчається онлайн у другому класі української школи і відвідує перший клас польської. Чекаємо закінчення війни, щоб повернутися в Україну. 

У Маріуполь ми вже не повернемося, бо наша квартира згоріла. Я дозволила знайомим, які залишилися в місті, забрати речі, що більш-менш вціліли. Для мене Маріуполь назавжди залишиться згадкою про трагедію, яка в ньому сталася, тому після перемоги я оберу для життя місто, яке менше постраждало від війни. Буду працювати в Україні, сплачувати податки й робити все можливе для відновлення нашої держави.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2015 2022 Текст Історії мирних жінки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари сім'ї з двома і більше дітьми діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя Біженці окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій