Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Світлана Анатоліївна Медведєва

«Кожну тривогу я дітей клала в коридор, переживала»

переглядів: 10

Світлана вивезла дітей зі сходу країни в Полтаву, але і там вони довго ховались під час тривог

Я разом із дітьми мешкала в місті Дружківка Донецької області. Коли почалась війна, моя молодша дитина зламала ногу і не змогла спускатись до підвалу. Та й підвал би нас не врятував. Підприємство, на якому я працювала, закрилось, роботу я втратила. Тому ми вирішили виїхати. Думали, що мине. Я забрала дітей і поїхала. 

Був постійний страх. Спочатку нам було і в Полтаві дуже страшно. Кожну тривогу я дітей клала в коридор, переживала, з вулиці постійно заганяла. Моральний стан важкий, і ми не вдома: орендоване житло, постійний страх, що не знайду роботу. 

За що я буду годувати дітей, навчати? Вдома залишилась бабуся і я боялась, щоб туди не прилетіло. І до сьогодні цей страх є - постійно думаю, щоб все вціліло, щоб житло залишилось неушкодженим, бо починати все спочатку дуже страшно. 

Шокувало те, що Україна поділилась на дві частини: війна є в Донецькій області, у Харківській, а заїжджаєш у Київ – нібито війни немає. Навіть і в Полтаві - так само. Це мене шокувало. Сідаєш в Інтерсіті, три години – і у тебе війна над головою. Так, ми маємо жити, святкувати свята. Але страшно, що люди розділились і не підтримують один одного. 

Мене дуже гарно приймали у Полтаві. Моїх дітей запрошували на концерти, якісь благодійні заходи, робили їм подарунки. Мій молодший син навіть виграв комп’ютер для навчання. Сусіди, де я винаймаю житло, приємні люди, дуже гарно до нас відносяться. 

Мене Полтава взагалі добре прийняла.  Інколи я навіть забуваю, що я тут переселенка, просто знаю, що не вдома, а так - нібито все рідне. Скільки допомоги мені надали з першого дня! 

Полтава - найближче спокійне місто до нашої області, до нашого дому. У мене тут рідний батько. Хоча він зі мною не живе вже 30 років, але я знаю, що є рідна людина. Ми спочатку жили з батьком, потім найняли квартиру. У нього інша родина, тому не стали його утискати, але я відчуваю, що я тут не сама. 

Батько мій тут, мати живе в Грузії. Всі мої подруги - хто в Німеччині, хто в Австрії, хто на заході Україні. Я нікуди не хочу їхати, хоча мене не раз гукали. Вдома краще, хоча маємо, що маємо, і сподіваємось на краще. 

Я не знаю, що має статись, щоб війна скінчилась. Яка взагалі може бути домовленість? Треба було не починати. Я просто чекаю, що, може, той російський президент одумається. 

Що мрії здійснюються, це я знаю на сто відсотків. Після закінчення війни я  повернусь додому, повернеться моя мати, і все буде добре. Повернемось додому, і у нас буде старе нове життя.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Дружківка 2022 2023 Текст Історії мирних жінки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій