Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валентина Дмитрівна Бубнова

"Коли виїхали з Маріуполя, думали – до кінця життя не наїмося хліба"

переглядів: 241

Я - двічі переселенка. Мешкала в Горлівці Донецької області. У 2014 році, коли розпочалися військові дії, я переїхала до доньки в Маріуполь. Вона вже там давно жила з чоловіком. Квартиру залишила в Горлівці, але всі речі - меблі, побутову техніку - все повивозила в Маріуполь. Там я купила квартиру, облаштувала, закінчила ремонт у 2022 році. Така була щаслива. Потім почалися ці події.

Дуже страшно було. Такого раніше не було. Я і в Горлівці була під час АТО, але так жахливо, як у Маріуполі, не було. Спочатку постраждали наші свати, вони у Сартані жили. Одразу - 26 чи 27 лютого 2022 року - потрапила бомба в дім. Поряд дім повністю розсипався, а доньчин - розвалився на частини. Вони переїхали до мене, тому що у мене була квартира на другому поверсі. Донька до мене з п'ятого поверху перейшла. Від нас пряма дорога до "Азовсталі". Таке пережили! Дуже страшне.

Потім виїхали в драмтеатр, але було дуже холодно, моя донька там не змогла сидіти. І нам довелося поїхати на місце її роботи - у напівпідвальне приміщення. Їжі у нас не було. Ми не змогли з собою взяти нічого. У дах мого будинку потрапив снаряд, і всі казали, що заходити не можна. Такий щільний був обстріл, що ми зовсім не могли вийти. Ми змогли купити моркву, і у нас було три баночки консервів. Ділили на п'ятьох. І дві собачки у нас були ще з собою. Воду збирали – сніг топили і робили воду.

Мій сват сказав, що якщо ми не виїдемо, то загинемо. І ми виїхали. Дві доби їхали до Запоріжжя. Дуже страшно було. Таке надивилися! Люди лежать на землі. Хто прикритий чимось, а хто - так і лежить. Машини розстріляні, сім'ї прямо сиділи у цих машинах. Жах. Зараз працюємо над собою, але ці видіння так в очах і стоять. 

Всі речі залишились. У мене навіть окулярів не було. Слуховий апарат теж залишився в Маріуполі. Як стояли, так і виїхали. Потім подруга моєї доньки принесла нам взуття, тому що ми були в капцях, якусь куртку. 

Коли приїхали вже у Дніпро, то там люди нам допомогли: і одяг нам принесли, і поїсти, бо у нас нічого не було з собою. На початку їли багато хліба, не могли наїстися. Думали, до кінця життя не наїмося хліба. Тому що його ми не їли майже місяць. Ні води, ні хліба не було, коли у Маріуполі були. 

Зараз ми у Чорноморську Одеської області.

Дуже багато зустрічаю гарних людей. Я стільки плакала, коли ми приїхали перший раз у Запоріжжя. Ми місяць не мились: такі брудні, одяг у нас брудний. Ми ж сиділи в підвалі, а він не облаштований, брудний, така пилюка піднімалась! Коли ми в Запоріжжя приїхали трьома машинами з родичами, нас знайомий чоловік зустрів і каже: "Заходьте! Купайтесь! Я вам їсти наготував". Яка земля наша! Які люди добрі! Це мене вразило.

Потім ми в Яремчі були. Місць ніде не було, але нам власну кімнату віддав син господарів. Ми приїхали, вони з нас грошей не брали, нагодували. Вражаюче!

Я зараз плету шкарпетки. Чим можу, тим і допомагаю. Розпустила свій светр старий. Дуже добрі люди! З такою вдячністю, з таким розумінням до нас поставились. Не думала, що нас такі сумні події можуть об'єднати. 

Своє житло я вже ніколи не зможу мати. Живемо на зйомних квартирах. Ще й не скрізь беруть, тому що у нас собачки. А ми через усю Україну їх провезли. Покинути не можна. 

У мене приземлені мрії - я дуже мрію про свою квартирку, свій куточок. Загинув наш племінник, і зараз у нас зовсім інше бачення світу. Ми віримо, що все буде добре.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення вода житло внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій