Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марина Анатоліївна

«Коли стався приліт, ми були в коридорі»

переглядів: 65

Від постійних нервувань у Марининої мами стався інсульт. Марина вивезла її до Полтави, щоб хоч трохи налагодити здоров’я.

Ми мешкали в місті Дергачі, це Харківська область. Мені 41 рік. Всією родиною жили: я, донька і мати.

Якось під час чергового обстрілу, у нас стався приліт – пошкодило дах і вікно. Зазвичай ми хвались у погребі, але саме в той момент були в коридорі будинку. Нажахались дуже і вирішили виїжджати.

Перші вибухи ми почули ранком 24 лютого, але до нас війна дійшла дещо пізніше. Мати чоловіка живе у селищі на кордоні, то в них обстріли почались з першого ж дня.

На той час їжа в нас була - магазини працювали, заощадження були.

З ліками було важко: одна аптека на все місто. У мами через нервування інсульт стався. Нам люди допомагали. Усіх необхідних ліків не було, але ми тримались.

Бабуся померла цього року. Їй вже був 91 рік, і вона не особливо зважала на те, що йде війна. Вона втомилась від життя: пережила одну війну, застала іншу. У нас були проблеми з похованням, але люди допомогли. Взагалі я дуже вдячна своїм сусідам. До війни ми майже не спілкувались, але за цих обставин дуже зблизились. Коли в мене вибухом винесло двері, вони далі свої старенькі, щоб я могла хату закривати. Вони ділились зі мною їжею, хлібом.

Залишатись з мамою після її інсульту вдома ми не могли. Вирішили ненадовго виїхати до Полтави, але так тут і залишились. Вдячні жіночці, що не скористалась положенням і здала нам квартиру за нормальні гроші. Тепер живемо. Я працюю. Сподіваюсь, що війна скоро скінчиться нашою перемогою і я зможу повернутись додому, усе відбудувати. Хочу жити в своїй державі, у себе вдома. Щоб мої близькі були поряд зі мною, щоб  був мир на нашій землі, щоб усе було добре, як до війни.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Дергачі 2022 Текст Історії мирних жінки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я житло літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій