Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анастасія Ігорівна Субота

«Коли рашисти зайшли до міста, ми зрозуміли: нічого хорошого нас не чекає»

переглядів: 63

На початку евакуації в Куп’янську Анастасія бачила, як насправді виглядає «руський мир». Вона тікала з двома бабусями, було дуже страшно

Мені 25 років. Я навчаюсь, здобуваю освіту. Народилася в Куп’янську. Окупація нас застала 24 лютого: ввечері ми зрозуміли, що війна прийшла до нас додому. Ми чули, як йшли бої навколо міста по селах. Були сильні обстріли - ми падали на підлогу і не знали, куди себе діти. Коли рашисти зайшли до міста, ми зрозуміли, що все погано і нічого хорошого нас не чекає.

Мене найбільше шокувала одна історія. У нас був період, коли не було води, і був чоловік, який знаходив воду і безкоштовно її привозив. 

Я дізналася, що рашисти його затримали, били, знущалися, мучили тільки за те, що він допомагав місцевим людям. Багато історій про дівчат, які відчули на собі насильство.

Волонтери привозили нам допомогу, то якось більш-менш можна було жити, але наше місто біля зони бойових дій. Звичайно, важко: води немає, світла також.

Ми чекали. Думали, що, можливо, все минеться. Але влітку вже вирішили виїжджати. Вивозив батько. Нам пощастило, що його знайомий залишив машину і дозволив нею скористатися. Він нас довіз до Печеніг, але там була закрита переправа, то ми по дамбі йшли чотири кілометри пішки. Рашисти там машини не пропускали. Я йшла з двома бабусями, було дуже страшно.

Виїхали ми в Полтаву, жили там. Потім переїхали в Харків, зараз тут знаходимося. 

Якби скоріше війна закінчилася. Ми віримо, що переможемо, віримо в Збройні Сили, які всі землі наші повернуть.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Куп'янськ 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення літні люди (60+) перший день війни окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій