Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Надія Дмитрівна

"Коли приїхали на наш перший блокпост, була така радість, хотілось усіх обіймати"

переглядів: 45

Ми з чоловіком лікарі з Маріуполя. Коли почалася війна, ми ходили на роботу і приймали пацієнтів. Не їздив транспорт, ходили під обстрілами, було страшно, але ми продовжували працювати. Ще приходили пацієнти, але здебільшого консультували по телефону поки ще був зв'язок. А 2 березня він зник. З 4 березня вже на роботу не ходили, вийти з дому було неможливо. 

Ми цілий місяць жили у підвалі вдесятьох. З нами була грудна дитина і наша внучка, які й було два роки. Були безкінечні бомбардування, все здригалося. Потім було пряме влучання в гараж, під яким був наш підвал і ми стали евакуйовуватись. Діти виїхали раніше. Було кілька спроб евакуації, але зелений коридор скасовували і вони повертались. Нас залишилось п'ятеро дорослих, у тому числі й літня жінка. 

Будинок уже був без вікон, покрівля була вся розбита. Коли вибухнула перша міна і вилетіли вікна, я перебували у будинку. Повз мене пролетіли два уламки, пробили кухонний гарнітур, як мене не вбило, я не знаю. Бомбардування йшли ніби суцільним килимом, неможливо було навіть води набрати і багаття розпалити. Літаки літали без кінця. Коли розбомбили дитячу лікарню, вона була розташована за 600 метрів від нас, вибуховою хвилею мене кинуло об стіну, і досі вухо закладене. 

Готували на багатті, воду збирали з талого снігу. Наш провулок був невеликий і коли його обстрілювали, наш сусід отримав поранення. Ми не знали що з ним робити, рана кровоточила, надавати допомогу було нічим, снаряди летіли без кінця. Ми вирішили всі звідти виїхати в один день. Машини були побиті, наша ще якось збереглась. 

Виїжджали без вікон. У чому з підвалу вискочили, так і поїхали. Виїхали на Мелекіне. Їхали по місту, скрізь були трупи, так страшно було... Ми потрапили у Розівку до родичів, там уже була "днр". Танки йшли колонами. Ми звідти не могли виїхати. А потім ризикнули, зібрались п'ятьма машинами і поїхали у бік Запоріжжя. Проїхали тридцять постів, найстрашнішими були російські. Окупанти все роздирали, причепились навіть до мила: "Це у вас тротил", автомобільну аптечку розпатрали, забрали всю марганцівку. 

Коли приїхали на наш перший блокпост в Оріхів, це була така радість, хотілось усіх обіймати. Із Запоріжжя ми поїхали в Київ. Так і залишились у квартирі у родичів. Вони виїхали і квартира вільна. Діти мешкають за кордоном. 

На жаль, психіка дуже постраждала і я не можу працювати. 

Ми дуже чекаємо на Перемогу. У Маріуполі у нас уже нічого не залишилось, хочеться просто приїхати і подивитись. 

Хотілося б щоб усі родини возз'єднались, щоб усі жили в радості і в достатку і не думали, що війна може знову повторитися.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій