Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Іван Васильович Дем’яник

«Коли прилетіло в наш дім, ми знаходилися в підвалі»

переглядів: 18

Ми мешкали в Харкові, працювали. О четвертій ранку затремтіли вікна, повідкривалися, і почалися феєрверки. До нас від Чугуєва 25 кілометрів, і якраз з тієї сторони почали бомбити. Народ почав метушитися. Хто міг - сідав на свою техніку, хто - на евакуаційну, і до шостої ранку вже все було зрозуміло. Обстріл Харкова не припинявся - як почали громити, то стало зрозуміло, що вже нікуди не дінешся.

Транспорт не працював, гуманітарної допомоги не давали. Не було комунікацій, світла і води не було по троє-четверо суток, ну і засобів гігієни.

Шокувало, що наш народ почав «перевзуватись»: десь говорили одне, а потім почали змінювати свою думку. Дуже багато зрадників з’явилося, на яких би навіть не подумав. Дуже розчарувався в людях. Війна показала, хто ворог, а хто друг.

Було й таке, що з людьми тільки познайомився, а вони вже через три години привозять харчі, речі, хоча у мене навіть немає їх номерів телефонів. А ті, що жили всі разом, навіть не подзвонили. Тільки через пару місяців дізнаєшся, що хтось там у Львові, хтось - в Дніпрі. 

Коли прилетіло в наш дім, ми якраз тоді знаходилася в підвалі. Ну, по інтернету дали заявку на евакуаційний автобус, нам перетелефонували і сказали, що приїдуть заберуть.

Я сам із заходу України, а дружина – зі Світловодська. Сюди було приїхати швидше, тому ми тут.

Вважаю, що в першу чергу потрібно закінчити війну а не займатися будівництвом. Допоки народ та держава не задумаються, що не потрібно красти гроші та гуманітарку, ми ніколи не переможемо.

Мрію про світле майбутнє без війни, а яке воно буде - ніхто не знає. Дасть бог день - то дасть і їжу.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харків 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій