Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Юлія Віталіївна Монастирьова

«Коли поруч снаряди почали лягати, то вирішили переселятися»

переглядів: 49

Я з колишнього Великописарівського району, працюю вчителем у школі. Моїй дитині 14 років. Життя до війни було тихе, мирне. Тільки одружилися з чоловіком, переїхали в нову оселю, стали робити ремонт – і почалася війна. Коли поруч снаряди почали лягати, то вирішили переселятися. 

Ми в селі живемо, у двох кілометрах від траси й кілометрів за 20 від Росії. Їхала зранку техніка, кружляли літаки над хатою. Це було десь о п’ятій ранку. Я збиралася на роботу, а прокинулася від того, що все гуділо. Потім зателефонувала директорка і сказала, щоб я залишалася вдома.

Найскладніше, мабуть, те, що дитина поруч. Дуже переживала за неї. На початку було дуже складно звикнути, що стріляють, бахають, літає все. Складно було прийти до тями. 

Важко було з дому їхати. Ще було важко усвідомити цю ситуацію. У нас багато рідні в Росії, але вони, на щастя, розуміють нас. Зараз трохи заспокоїлися. Реагуємо вже не так гостро, як у лютому. Але ось почалися вимкнення світла, ми знову чуємо, як стріляють, і подумки повертаємося у 24 лютого.

Добиралися своїм транспортом. І ми їхали недалеко, за 30 кілометрів від нас. Тоді ще стріляли, але вже не так, як у перші дні. Нам було куди їхати, нас прийняла чоловіка рідна тітка, ми дуже вдячні. Зараз у нас чути, як стріляють, але вже не так. Хоча ми ж за 20 кілометрів від кордону, то стріляють майже постійно.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Сумська область 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій