Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ліна Віталіївна Протченко

«Коли попали нам у двір, мама сильно злякалася і почала втрачати свідомість»

переглядів: 31

Ми з села Калинівка Баштанського району, мені 54 роки. Від нас Херсон у 50 км, а якщо по прямій - то ще менше. Там стріляли, були прильоти. 

Деяких продуктів не вистачало, але голодування не було. Крупа була, борошно було - ми на цьому  і вижили. Ми з села, то яйця були, у знайомих корова була, молоко нам давали. З голоду ніхто не вмер.

Коли попали нам у двір, мама сильно злякалася. Вона почала втрачати свідомість, тож ми винайняли людей, машину, і відвезли її в лікарню. Там сказали, що це просто великий стрес.

А ці люди, які з нашого села пішли до ворога, - це самий найбільший ворог. Вчителі, які ще вчили мене і мою дитину, моїх племінників, - оце самий великий шок був для мене. Вони і своїх здавали. А тепер вони ходять до наших солдатів. Мені навіть гидко  з ними в одному селі жити.

У нас в селі залишилось чоловік двісті, і третя частина не ходили, не контактували із загарбниками, а всі інші пішли. Вони зараз вам будуть говорити, що вони їсти хотіли. Не всі, але деякі жирували, отримували і українську, і руську пенсію. Зараз розповідають, що вони виживали і нічого такого не робили. Ну, корову подоїли, віднесли окупантам молока, яєць... Таким нема виправдання!  

Якось наша сусідка йшла по вулиці і казала, що рашисти пішли. Ми спочатку не повірили. А вона каже: «Їх нема, і все». Якось було в селі так тихо-тихо. Тільки чутно було за селом прильоти. А на другий день десь о десятій я вийшла, а в нас на сільській раді висить український прапор! Я одразу  і розплакалася. 

А потім люди почали виходити на вулицю, бо раніше мало хто виходив. Це така радість була!

Звичайно, є села і люди, яким набагато гірше було, ніж нам. У нас тільки вікна побиті, шифер. А є і такі, що взагалі залишились без житла, без нічого. Наші знайомі тільки купили квартиру, і  в перші дні її розбомбили. А дім вони тоді ще не встигли продати - повернулись туди, і через тиждень той дім теж розбомбили. Потім до свекрухи пішли - і туди прилетіло… Три житла втратили… У нас хоч ще можна відновити вікна й двері, а там -  вже ні, не підлягає відновленню. 

Я вважаю, що буде тільки наша перемога. Повернуть наші території. Хочу, щоб скоріше була наша перемога, а мої близькі й рідні всі були живі, здорові.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Калинівка 2022 2023 Текст Історії мирних жінки психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій