Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Сергіївна Странцевілко

«Клуб диму із Чорнобаївки змусив переконатися у реальності нападу»

переглядів: 151

Студентка з Херсону розказала про життя в окупованому місті, допомогу волонтерів та календар з «особливим роком». 

Повномасштабне вторгнення я зустріла вдома, у Херсоні. Близько сьомої ранку тато зайшов до кімнати, де ми з мамою відпочивали, зі словами: «Ну все, приїхали, війна почалася». 

До останнього я не вірила, що таке трапиться, але клуб диму із славнозвісної у майбутньому Чорнобаївки змусив переконатися у реальності нападу. Увесь ранок 24 лютого був сумбурний, проведений у складанні найважливіших речей, продумуванні наступних кроків і повному не розумінні, що буде завтра.

Під час перегляду новин з інших українських міст я розумію, що з труднощами ще не стикалася. Дякувати Богу, всі можливі великі негаразди обійшли нас стороною.

Шокувало найбільше, і досі шокує поводження окупантів на нашій землі і їхня впевненість у тому, що вони можуть розпоряджатись чужими життями. Міста-герої – це рана на серці кожного українця.

Аграрний херсонський край не дав відчути нестачі продуктів, особливо овочів. Борщовий набір був постійно, а без ковбаси й інших таких видів продуктів, з поставкою яких були проблеми, як виявилося, можна чудово прожити.

Складна ситуація була із ліками, адже в перші тижні люди розкупили ті запаси, які були в аптеках. Надалі окупанти завезли кримські, і не тільки, ліки. Але очевидно, що їхня якість ніяк не стоїть поруч із нашими. Завдяки відчайдушним волонтерам можна було отримати необхідні препарати.

У перший місяць війни ми переїхали до дідуся, аби триматися разом. Після нашого виїзду він залишився сам у Херсоні. Підтримувати із ним зв’язок важко, але можливо. 

Дякую Богу за те, що весь цей складний період вся наша сім'я була разом!

На початку окупації херсонці заявили всьому світові, що Херсон — це Україна. Зворушила підтримка блогерів та відомих людей, яким не байдужа доля окупованого міста.

Вразив момент, коли у черзі за продуктами мені, двадцятирічній дівчині, стало погано, а всі жіночки поважного віку почали допомагати: хтось дав води, інша жінка махала віялом для прохолоди, а третя навіть поділилася валідолом із власних запасів. Пам'ятатиму цей випадок і дякуватиму своїм рятівницям до кінця життя.

Роботи зараз не маю, але не мала її й до війни. Інколи брала замовлення за спеціальністю, але це було не часто. За результатами останньої сесії стипендію, на жаль, втратила.

Є річ, яка нагадує про те, що ми повернемося додому. Я змогла взяти із собою двох іграшкових собачок. А ще на столі стоїть календар «Твій особливий рік», який завмер із датою нашого виїзду з окупації. Є надія, що я ще зможу скористатися ним і поставити а календарі дату повернення ще у 2022 році.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Херсон 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни розлука з близькими 2022 окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій