Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олег

«Декілька моїх товаришів загинули під обстрілами»

переглядів: 105

Я виїхав з Маріуполя 25 березня колоною з тридцяти машин у бік Мелекіного. Там розмістилися на певний час, а потім поїхали у Мангуш, пожили там кілька днів у дитячому садку. Росіяни почали фільтрувати людей: кого на Донецьк, кого на Ростов. Дивом зустрілися волонтери, виїхав у Запоріжжя. А звідти доїхав у Львів, а потім в Ужгород. Моя родина виїхала в Австрію, а я залишився. 

У 2014 році я залишався у Маріуполі. 24 лютого 2022 року я мав іти на роботу. Мені звідти зателефонували о шостій ранку і сказали, що можу не йти, війна почалася. До кінця лютого і початку березня я не усвідомлював, що розпочалася війна, сподівався, що все налагодиться. А потім, коли кілька моїх товаришів загинули під обстрілами, я зрозумів, що жарти скінчилися. 

Одного разу я йшов з товаришем додому, вирішили ми заварити чаю на вогнищі. Не було вже ніяких комунікацій: ні газу, ні світла. Місто було відрізане взагалі від комунальних послуг.

Я пішов додому за чашкою, і якраз у ріг будинку прилетіла міна. У мене повилітали всі вікна. Я зрозумів, що було влучання, але ще до кінця не усвідомлював масштабів. Виходжу, а товариш уже вбитий. Я зрозумів, що стріляють по житловим кварталам. З того дня я перебрався у підвал. 

На вулицях коївся жах. Люди толком не могли вийти, води набрати, а за їжу я взагалі мовчу. Обстріли не припинялися. Жили ми, як у старі часи, комуною, тобто будинком. У кого які запаси були, ділилися. Це добре, що люди були дружніми. Ціни були нереальними: коли я від’їжджав пачка цигарок коштувала 500 гривень, домашня курка – 1000 гривень, буханка хліба – 200 гривень. 

Був у нас парк Петровського, де були дві-три криниці, з яких можна було набирати воду. Туди ходили по воду. Були випадки, коли хтось звідти не повертався. Вода була дорогою. Ціною людського життя все одно ходили набирали. 

Виїхати з міста було дуже складно. Я вибігав з дитиною на руках і запитував у солдатів, пробіжу я чи не пробіжу. З Маріуполя залишалася одна дорога для виїзду. Ми виїхали звідти дивом. Донька вивезла кішку. Вона досі з нею в Австрії. 

З роботою зараз дуже складно. До зими вона була, зараз її немає. Буває таке, що накриває відчуття безвиході. Зараз ніби легше. Поки війна йде, ніякого майбутнього не бачу. Є тільки сьогодні і зараз. Живу одним днем.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими Біженці окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій