Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Михайло Стасік

«Хоч я і не воюю, та все одно страждаю, бо не можу заробити гроші»

переглядів: 117

Михайло з дружиною виїхали з Києва до Кривого Рогу, куди теж зрідка прилітають ворожі ракети

Мені 33 роки, працюю далекобійником. Раніше працював у польській фірмі, зараз працюю на українській фірмі.

Перший день я знаходився в Києві з дружиною. Сам по собі я рано встаю і, буває, риюсь в інтернеті. Так просто наткнувся на Ютубі на Гордона, який сказав, що почалася війна. 

По всьому Києву почалася велика паніка. Ніхто не знав, що робити - багато людей просто їхали. Виїжджали, хто куди. Хто їхав в сторону Польщі, там дуже велика пробка була. Ще були дуже великі черги на заправках - теж паніка, кілометрові черги в Києві і за Києвом. 

Ми забрали саме цінніше і поїхали в Полтавську область до моїх батьків. Там дуже таких заторів не було, і ми так доїхали, в принципі, нормально. А потім я десь через місяць забрав решту речей і вже виїхав повністю.

Мій брат залишився в Києві й нікуди не збирався їхати. Ходив перший час в тероборону, а його не взяли, тому що дуже багато було бажаючих.

У Полтавській області нічого не гриміло, нічого у нас там не бахкало, не стріляло. І хоч люди теж були розгублені, налякані, та в принципі, було все тихо, спокійно.

Згодом ми переїхали до Кривого Рогу, тому що тут живуть батьки жінки, і тут є можливість жити далі. Хоча тут також бомблять.

Тиждень-два назад в дамбу попадали пару разів – у місті води не було годин п’ять, але люди встигли за цей час запанікувати. Та все одно – нам немає куди їхати.

У мене раніше була робота в Європі, я там заробляв. Ті хлопці-далекобійники з моєї фірми, які залишилися на той час за кордоном, там і зараз працюють. До них переїхали жінки з дітьми. А хто залишився в Україні, як я, той не може виїхати за кордон і заробляти гроші, щоб існувати. Я шукав-шукав роботу два місяці, але не знайшов. Її просто не було. 

Тільки десь через три місяці я знайшов роботу, але платять зовсім не ті гроші. От і виходить, що навіть якщо ти не воюєш, все одно страждаєш, тому що немає грошей. 

Мені здається, що чим швидше наші військові почнуть наступати, то швидше це все закінчиться. А якщо отак сидіти, то це може тягнутися і десять, і п’ятнадцять років. Я думаю, що час йде на користь росії. Тобто, окупанти будуть освоюватися на тих територіях, які захопили. А українці, які там знаходяться, будуть привикати до того, що це вже, як би, росія. Тому, якщо це затягнеться на великий срок, то буде гірше для України.

І все ж таки я впевнений, що росія вже програла. Може, закінчиться тим, що реально росії не буде - тоді вже реально зміниться життя. Може, це буде десь через рік, а може, місяців через вісім-сім.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Київ 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення робота внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій