Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Володимир Зон

"Хоч йому і вдалося вибратися з міста, у нього стався інсульт."

переглядів: 59

66-річний Володимир Зон не пережив подій повномасштабної війни. Його рідний Маріуполь потрапив під щільні обстріли ворога з перших днів. Чоловік хворів і хоч йому вдалося вибратися з міста у квітні 2022 року, та у нього стався інсульт.

Його рідний Маріуполь потрапив під щільні обстріли ворога

Володимир Зон народився і жив у Маріуполі. Близько 40 років викладав фізику й астрономію у школі №52. Був просто таки закоханим у свій предмет, кажуть учні й колеги. Власними силами Володимир обладнав кабінет фізики у школі. На той момент – найсучасніший у цьому закладі освіти.

«Його уроки були дуже цікаві, а його коронна фраза: «Мій кіт знає фізику краще, ніж ви», – пригадала колишня учениця Оксана Шведкіна.

«Ми тоді боялися його, а зараз я розумію, що це був Учитель з великої літери. Настільки знав і любив фізику, добре роз'яснював, все на дослідах, прикладах», – додала колишня учениця Інна Малай.

«Він дуже цікаво навчав. Були практичні заняття. Усе було зрозуміло. Вилку електричну я і досі легко збираю. Жив він із батьками, поки не залишився один. Останні роки хворів», – поділилася спогадами учениця Анна Алевтина.

Улітку 2019 року Володимир Зон переніс операцію, пов'язану із варикозом. Він страждав на ішемічну хворобу серця, мав цукровий діабет. Лікарі підозрювали рак. Колишні учні допомагали одинокому вчителю. Організували збір коштів, чергували біля нього в лікарні.

За рік до повномасштабної війни Володимир Олександрович одружився.

«Він був затятим холостяком, від ранку до ночі – у школі, майже жив там. За станом здоровʼя звільнився, потім пів року лежав у лікарнях. А опісля ми були здивовані, що він одружився, і раділи, що він не сам, що є підтримка», – розповіла директорка школи №52 Олена Баранюк.

Разом із дружиною Володимир мешкав у приватному будинку на вулиці Бахчиванджі. Його район перебував під постійними обстрілами. Зникли газ, світло, вода, звʼязок. Чоловік зміг вибратися з Маріуполя до Бердянська. Та врятувати його життя не вдалося. Після інсульту він помер.

У Володимира Зона залишилася дружина.

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари літні люди (60+) перший день війни Обстріли Маріуполя їжа Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій