Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ольга Павлівна Дуєва

«Гуркотіло так, що було страшно виходити на вулицю»

переглядів: 25

Харків перебував під жорсткими обстрілами з перших днів війни. З міста було дуже важко виїхати через дефіцит бензину

Ми мешкали в Харкові. У березні виїхали в Кіровоградську область, недалеко від Умані. Там у нас були знайомі. Деякий час проживали там, а потім переїхали в місто Світловодськ. Мені 42 роки.

Я пам’ятаю перший день дуже добре. Старша донька зателефонувала й сказала, що почалася війна. Я навіть не повірила, що таке можливо, але о пів на шосту ранку ми вже почули вибухи. Стали стріляти з «Градів», і все було чутно. А о 12 годині вже гуркотіло так, що було страшно виходити на вулицю. Усі одне одному телефонували та говорили, що війна. Ми думали, що це швидко закінчиться, але сталося по-іншому…

Почались фінансові труднощі. Я до того працювала, а потім почалися кредити, займи. Щось було потрібно продати, треба знайти житло. Це все тяжко. Довелося зірватися з місця. Ти собі жив, щось планував – і тут твоє життя перекреслили. Ти став нікому не потрібним безхатченком. 

У перші дні я виїжджала в місто, і Харків був порожній. Ми їхали в магазини закупитися, і там були величезні черги. Люди перелякані, навколо вибухи. Це все страшно. Ти зазвичай виходиш – і місто світиться, довкола шумно, а в перші дні здавалося, що ти в пустелі. 

Було дуже страшно від бомбардувань, а вирішальним моментом стало те, що ми боялися за дітей, тому й виїхали. Це неможливо описати, це потрібно тільки бачити.

Ми винаймали машину. Заплатили знайомому. Він із перших днів хотів нас вивезти, але було тяжко знайти бензин. Ми його три дні шукали, а потім нам вдалося. Спочатку хотіли вибиратися поїздом, двічі виїжджали на залізничний вокзал, але там було стільки людей! Навіть страшно ставало, що тебе в натовпі задавлять. Ми туди приїздили, сиділи по 2-3 години й поверталися додому. А потім машиною виїхали.

У мене знайома в цьому місті. Вона виїжджає за кордон по роботі й періодично повертається додому. Ми наглядаємо за її житлом і поки що там мешкаємо.

Дві мої сестри в Донецькій області. Одна там і залишилася. Виїжджала в Польщу, але їй не сподобалося. Інша також туди виїжджала, а потім повернулася в Україну. Зупинилася в Горішніх Плавнях, знайшла роботу. Одна сестра в Чехію поїхала. Її чоловік ще до війни туди виїхав, а вона вже під час воєнних дій. Винаймають житло, знайшли роботу. А ми тут. Діти зі мною, все добре.

Я вважаю, війна не так скоро закінчиться. На мою думку, це політичні ігри, яких звичайні люди не розуміють. 

Хочеться, щоб усе було гаразд: діти були здорові, була змога працювати. Щоб ми жили нормальним життям, а не підхоплювалися по ночах, бо щось летить… У мене зараз головна мрія – щоб скінчилася війна, а потім потихеньку все налагодиться.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харків 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари робота малозабезпечені внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій