Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Поліна Шигіна

"Дві стіни - ілюзія безпеки"

переглядів: 70

Шигіна Поліна
Запорізька гімназія №12 ЗМР
Вчителька, яка надихнула на написання есе: Шигіна Віолета

«Лабіринт Надії»

Неприємний холод відчувався від сірих стін тлінного лабіринту. Вони ніби мовчки спостерігали, гадаючи, коли я здамся і залишу спроби знайти заповітний вихід. Я заметушилася, переступаючи з ноги на ногу й обіймаючи свої плечі, а потім подивилася вдалечінь, намагаючись побачити хоч щось, крім мороку. Густа темрява була готова накинутися на мене; от тільки незрозуміло: чи то щоб обійняти, чи то щоб задушити.

Ноги, в мозолях і подряпинах, пекельно боліли, ніби нагадуючи про весь шлях, який я пройшла. «Скільки я тут?», - подумала я, спираючись на стіну з сірої цегли, яка дивилася на мене. Набридлива рутина настільки знущалася наді мною, що я збилася з рахунку ще на 579 дні.

Усі дні цієї виснажливої гри були як один схожі: нескінченна кількість кроків, раптовий мерзенний глухий кут і нав'язливі думки про бажання здатися...але боротьба триває. Плакати буду потім, а поки треба вижити.

Хто сценарист цієї гри під назвою «Лабіринт»?! І хто вирішив, що я хочу брати участь у цьому реаліті-шоу?!

З «лабіринтових розваг» тут тільки бридкі кинджали, які раптово з гучним свистом можуть впасти поруч зі мною, і мерзенні чудовиська, від яких смердить гнилою плоттю. Ці помилки природи ганяються за мною з бажанням проковтнути мене. І всі ці «забави» посилюються нескінченною музикою повітряних тривог.

А одного разу (не пам'ятаю, який за рахунком був день) я побачила білого птаха. Він сів на стіну лабіринту і з цікавістю дивився на мене. Дуже хочеться думати, що це був знак віри і надії.

«Звідки в них стільки ненависті?» - ця думка завжди виникала в мене, коли я щодуху мчала вперед, молячись, щоб не забігти в глухий кут.

Тут безлюдно, сумно і страшно. Я не хочу бути тут, але чи є у мене вибір? Іноді я думаю: «Чому я тут?», «А може кинути все це?», «Я втомилася», «А що, якщо в цьому лабіринті немає виходу?» та інше. Але я розумію, що у мені говорить моя втома.

Несподівана вібрація телефону в кишені пошарпаних штанів зруйнувала гнітючу тишу. Я не діставала телефон із кишені, бо знала, що там буде написано: «Повітряна тривога!». Я важко зітхнула, розуміючи, що зараз може прилетіти у будь-яку мить.

Піднявши голову, я спрямувала погляд угору і подивилася на небо. Воно сумувало і хмурилося, набуваючи темно-синього відтінку, схожого на перо павича. Великі й густі кучеряві хмари пливли по своїм нескінченним справам, застилаючи колись яскраве і світле сонечко. Вони ховали його, не бажаючи показувати.

Дурне передчуття і страх наповнили прохолодне повітря, загострюючи атмосферу і відкидаючи важку тінь на землю. Через тривожне очікування у животі в'язалися вузли, змушуючи знервовано пересмикуватись. У голові була лише одна думка: «Куди прилетить?».

Десь там, за стінами лабіринту, триває нормальне, спокійне життя... Чому я живу в постійному страху і нескінченній тривозі? Чим я відрізняюся від них? Коли і, найголовніше, чим закінчиться цей «іспит»?

До лабіринту мені здавалося, що свобода - це невід'ємна частина мого життя. Я не помічала її, але, коли свободу намагаються відібрати, в душі народжується масштабний протест і з'являється сила, що раніше була невідома.

Гучний свист. Ударна хвиля. Мене вириває з ненависного лабіринту, і я миттю підхоплююся з ліжка. Як на автопілоті, біжу у своє безпечне місце - коридор. З 24 лютого це для мене стало звичною справою: дві стінки - ілюзія безпеки. На тремтячих ногах я прибігла до коридору і сперлася рукою об стіну, щоб знайти опору і не втратити рівновагу. Я нервово зітхнула.

Це був лише сон...

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Запоріжжя 2022 2023 Текст Історії мирних діти обстріли безпека та життєзабезпечення Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій